вторник, октомври 17, 2017
Македонскиот филм „Avec L’Amour“ или „Со љубов“ во режија на Илија Цветковски, а по сценарио на Цветковски и Атанас Георгиев, денеска ќе ја има регионалната премиера во Сараево како еден од 14 филма селектирани во Документарната компетитивна програма, во...
Оливер Стоун, еден од најмаркантните, но и најконтроверзни режисери, кој изврши огромно влијание со своите филмови во изминатите децении, пристигна на 23. Филмски фестивал во Сараево. Седумдесетгодишниот Стоун има освоено три „Оскари“, и тоа за режијата на култните филмови,...
Отворањето на годинешниот 23. Сараевски филмски фестивал помина целосно во знакот на новиот филм на финскиот режисер Аки Каурисмаки „Другата страна на надежта“. Се чини дека изборот на овој филм, кој на годинешното Берлинале ја освои „Сребрената мечка“ за...
Бугарскиот филм „Слава“ на Кристина Грозева и Петар Валчанов го одбележа годинешниот 31. Филмски фестивал во Херцег Нови, и тоа не само поради четирите награди кои ги доби. „Слава“ е филм кој успева на особен и многу луциден начин...
Новинарката и филмска критичарка Сунчица Уневска е член на едно од двете официјални жирија на 31. Филмски фестивал во Херцег Нови, кој се одржува од 1 до 7 август. Заедно со црногорскиот сценарист Стефан Бошковиќ и српскиот режисер и...
„Ништо на овој свет не е постојано, освен месечевите мени“, рече водителката на отворањето на 31. Филмски фестивал во Херцег Нови (од 1 до 7 август). Не е тоа ништо ново, но на прекрасниот простор на тврдината Канли кула,...
Новиот македонски долгометражен филм „Ах, љубов моја“ на Коле Ангеловски не издржа ни три недели во киносалите во Скопје. Празна сала со дечиња кои очекуваат да го видат „Глупавиот и поглупавиот“. Што и воопшто не е чудно, ниту тоа...
Во Скопје во Македонскиот народен театар деновиве се снима првиот боливудски филм „Vijay 61“. Во нашата земја пристигна голема екипа од Индија, која брои седумдесет луѓе, меѓу кои се и режисерот Арун Кумар – Атле и големата актерска ѕвезда...
Дипломскиот филм „Ќе дојдат децата“ на Ана Јакимска донесе една топла, хумана, но и тажна човечка приказна, актуелна секогаш, како овде, така и во другите краишта на светот. Јакимска пријатно изненади со солидно познавање на филмскиот јазик, со доследност...
Српскиот филм „Реквием за г-ѓа Ј“ покренува едно многу силно и многу актуелно прашање на овие балкански простори, а особено во земјите на поранешна Југославија, за смислата на животот. Тоа можеби звучи како нешто постојано присутно и толку употребувано,...
- Advertisement -