Откако Светската здравствена организација официјално прогласи коронавирус  пандемија, а САД издадоа ограничувања за патувањата од Европа, авиокомпаниите одговорија со воведување пофлексибилни политики за промена за да им помогнат на клиентите кои можеби ќе треба да ги одложат или откажат патувањата.

Доколку имате купено билет, а треба да го смените или сте одлучиле да го откажете патувањето, прочитајте што треба да направите за да бидете обештетени. Контактирајте ги директно авио компаниите со кои треба да летате!

Американ ерлајнс
Американ ерлајнс објави дека ќе се откаже од таксата за промена на билетот на клиентите кои купиле билети пред 1 март за патување до 30 април. Понудата е достапна за која било од тарифите и клиентите до 31 декември ќе можат да ја пребукираат  картата. Клиентите мора да ја платат само разликата за какви било изменети летови. Сепак, авиокомпанијата нуди измени и наплата за какви било летови кон Италија или Јужна Кореја купени на или пред 24 февруари 2020 година; за билетите купени за Хонг Конг пред 28 јануари 2020 година и за билети за Кина купени пред 24 јануари 2020 година.  ПОвече информации кликнете ТУКА

Ер Франс
Сите резервации направени за домашни и меѓународни полети до 31 март можат да бидат одложени до 31 мај, бесплатно. Ер Франс ќе примени разлики во цена само ако истата класа на резервации не е веќе достапна. Погледнете тука за повеќе информации.

Алиталија
Националната авиокомпанија на Италија се откажува од таксата за промена на меѓународните билети за патувања до 30 јуни. Клиентите имаат право исто така да ја променат дестинацијата на своето патување без дополнителни трошоци доколку сакаат да го задржат истиот датум на своето патување. Повторно, ќе се применуваат разликите во билетите и тие мора да бидат променети пред 3 април 2020 година.

Бритиш ервејс
„Бритиш ервејс“ воведе флексибилна промена на политиката за сите нови летови и резервации за одмори до која било дестинација, домашна и меѓународна. Клиентите можат да го променат датумот на патување по резервациите направени помеѓу 3 и 31 март без да плаќаат нова такса за резервација; или размена на резервации за кредитен пат. Летовите мора да бидат презакажани до 10 месеци од првичниот датум на летот. Погледнете тука за повеќе детали.

Делта
Делта се откажува од надоместоците за промена на патувањето до домашните и меѓународните дестинации за сите билети издадени на или пред 9 март за патувања до 30 април. Авиокомпанијата, исто така, се согласи да се откаже од таксата за промена на клиентите кои патуваат во Европа, Велика Британија, Пекинг, Шангај и Сеул, до 31 мај, по ограничувањата за патувања издадени од американската влада. Погледнете тука за повеќе информации.

JetBlue
JetBlue се откажува од таксата за промена за сите летови за патувања до 30 април 2020 година, без оглед кога клиентите ги купиле своите билети. Откажување и промена на такси, исто така, ќе се должи на патувањето до 1 јуни ако билетите се купени помеѓу 27 февруари и 5 март. И, нема промени или такси за откажување на нови летови резервирани помеѓу 6 и 31 март, за патувања до 8 септември 2020 година. Погледнете тука за повеќе информации.

Qantas и Jetstar
Qantas и Jetstar се откажуваат од таксата за промена на новите меѓународни резервации направени од сега до 31 март за патувања до 30 јуни 2020 година. Ограничена е на една промена по клиент, а клиентите ќе треба да платат каква било разлика во цената. Погледнете тука за повеќе информации.

КЛМ
КЛМ се откажува од надоместоците за промена на билетите издадени на или пред 31 март и важи за патувања помеѓу 4 март и 31 мај 2020 година. Клиентите можат да ги сменат билетите без дополнителни трошоци освен, иако се разликува цената. Погледнете тука за повеќе информации.

Southwest Airlines
Southwest е познат по тоа што има една од најпознатите дарежлива политика за промена и откажување во авио индустријата. Сè додека клиентите го менуваат својот билет 10 минути пред времето на летот, тие сепак можат да го обноват летот или да го вратат во кредитен пат.  Погледнете тука за повеќе информации.

Јунајтед ерлајнс
Клиентите со закажани летови да патуваат од сега до 30 април можат да ги променат летовите без дополнителни плаќања (освен разликата во цената). Погледнете тука за повеќе информации.