Австрискиот министер за здравство Рудолф Аншобер денеска поднесе оставка.Аншобер кој е професор по професија и има 59 години, претходно мина повеќе од една недела на боледување.

-Не можев да го дадам својот максимум со недели. Пред еден месец завршив во болница, пропаднав. Ова се случи пред една недела. Мојот крвен притисок и шеќерот се зголемија и не се чувствувам добро и силно за оваа работа – изјави Рудолф Аншхобер, сега веќе поранешен министер за здравство.

По 14 месеци корона вирус и исто толку од почетокот на неговиот мандат, претставникот на Зелените поднесе оставка.

– Никој не смее да се срами од своите болести. Во овие критични моменти, на Австрија и треба министер кој е целосно здрав и фит. Тоа не сум јас, а земјата во пандемија не може да чека да закрепнам “, рекол Аншобер.

Тој додал дека вчера бил во Брисел и видел дека повеќето земји смениле неколку министри за здравство од почетокот на пандемијата.

– Во Чешка, четвртиот министер за здравство ја презеде својата функција – рекол тој.

Како што истакнал, неговото министерство работи како тим. Тој имал задача не само да се запознае со Министерството за здравство, туку и со пандемијата која беше апсолутно непозната за сите. Тој исто така рекол дека тие требало да донесат многу политички одлуки и дека никој не одговара за грешки во пандемија, бидејќи ова е непозната ситуација. Тој исто така истакнал дека и покрај фактот што биле направени многу грешки во пандемијата, биле донесени добри одлуки, како што се тестови и регионални мерки за заштита од ширење на коронавирусот.

– Проблемите што доаѓаат се оние што доаѓаат со мутациите. Исто така, не знаеме какви се последиците за погодените, без оглед дали станува збор за пандемијата или за преземените мерки за да се спречи таа – вели Аншобер.

Повеќе од два милиони Австријци се вакцинирани, а Аншобер е под полициска заштита од ноември проади напади на теоретичари на заговор. Зелениот политичар досега објави неколку книги за готвење за вегетаријанци, а сега вели дека е време да напише политичка книга. А.Н.