Спроведувањето на строгите мерки на затварање за лицата кои не се целосно вакцинирани против коронавирус вирусот ќе престане во понеделник на 31 јануари, изјави австрискиот министер за здравство Волфганг Микштајн.

Тој рече дека мерките ќе бидат укинати поради намалениот притисок врз болниците.

„Заклучивме дека строгото затворање на невакцинирани лица во Австрија е оправдано само во случај на закана од итно преоптоварување на капацитетот на одделението за интензивна нега“, истакна Микштајн на прес-конференција во Виена.

Микштајн додаде дека експертите веруваат дека веќе не се потребни строги мерки за затворање. А.Р.