Во време кога сите сме оптоварени со корона вирусот и се обидуваме на секој начин да го минимизираме контактот со лица кои се можни преносители, едно од прашањата кои си ги поставуваме е и каде се може да се сретнеме со бактериите. Повеќето патогени се вируси или бактерии кои можат да предизвикаат инфекции од вообичаени вируси до загрозувачки заболувања. Додека во бањата има очигледни живеалишта за микробите, како во кантите за отпадоци, многумина и не се свесни дека бактериите не демнат насекаде.

Ова се 10-те места со кои најчесто ќе се сретнете, а ние ви даваме и совети како да ги одржувате чисти и да ве одржуваат здрави.

1. Кујнската славина

Металните делови на славината се магнет за бактерии, а особено решетката. Водата ин дава на бактериите доволно влага за да се размножуваат. Самата вода не е стерилна, и ако допрете со валкани прсти, дозволувате развој на бактерии, и тие се размножуваат со текот на времето и создаваат т.н. биофилм.

Исчистете ja: Еднаш неделно, извадете ја решетката од славината и потопете ја во разредено белило. Кога ќе ја исплакнете и исчистите, оставете вода да тече уште неколку минути за да се измијат сите хемиски остатоци.

2. Мијалник

Ако не сте внимателни, бактериите од остатоци од синоќешната вечера лесно можат да се пренесат во садовите и храната што ја јадете денес, особено ако измиете пилешко во мијалникот што може да содржи штетни бактерии.

Истражувањата покажуваат дека во мијалникот може да се најдат до 500.000 бактерии, што е 1.000 пати поголема од големината на кадата во бања.

3. Крпа за садови

Сигурно знаете дека сунѓерите за садови можат да бидат седлон на многу микроби, но крпите за садови се исто толку проблематични. Една студија од 2019г откри дека седум проценти од крпите во домаќинството во еден дел од САД содржат опасна бактерија МРСА, отпорна форма на стафилокок што предизвикува опасни по живот инфекции на кожата. Може да се најдат и E. coli.

Image result for tastatura

4. Тастатура

Бактериите што живеат на нашата кожа, нокти и раце, исто така, веројатно ќе се пренесат во тастатурата на компјутерот. Бактериите исто така ќе се шират ако јадете над тастатурата. Во една студија направена врз 25 тастатури што ги анализирале, 96 проценти од нив биле загадени со бактерии. Се препорачува да се чисти со влажно бришење што содржи антибактериско својство. Бришете ја тастатурата еднаш неделно. Редовно чистете ја и бидете особено внимателни во однос на деловите помеѓу копчињата. Исто така, помага, ако ги миете рацете пред да ја користите тастатурата.

5. Телефон

Честопати,  го ставаме мобилниот телефон на места што ги гледаме како соодветни. Но, истражувањата покажуваат дека ова придонесува за ширење на бацили. Една студија од 2017 година открила дека од 27 телефони што ги користат тинејџерите, сите содржат штетни бактерии. Многу уреди се во кожа или пластични маски, дозволувајќи им на бактериите доволно простор и простор да се размножуваат.

6. Чергиче пред врата за чистење чевли

Чергичето што го ставаме пред врата е одлично за вашите чевли, но и за бактериите што доаѓаат преку стапалата на чевлите. Една студија открила дека од 30 примероци, повеќето содржат Clostridium difficile, што предизвикува дијареја, треска и болки во стомакот.Оваа бактерија почесто се наоѓа на чевли отколку на површини во тоалетот и бањата.

– Областа околу влезната врата на вашиот дом е меѓу највалканите места во вашата куќа. Откако ќе се отстранат бактериите на чергичето, не е проблем да ги пренесете во станот секој пат кога ќе згазнете над него.

7. Правосмукалка

Правосмукалки, неговите четки и кеси се идеални за бактерии. Со повлекување на правот, вие не само што ги апсорбирате бактериите, туку и остатокот од храна, создавајќи плодна почва за нивно размножување. Правот создаден од честичките се враќа во воздухот што го дишеме, а овие честички содржат бактерии и мувла. Барем така тврди студијата од 2013 година објавена од списанието за микробиологија.

8. Воланот во автомобилот

Воланот во автомобилот е второто најчесто место загадено со бактерии. Кога влагата и спорите ќе навлезат, овие бактерии се вшмукуваат во отворот. Воланот е место кое добива многу сонце и топлина, па затоа придонесува за бактерии.

Исчистете го: Редовно бришете ја внатрешноста на возилото со влажни марамчиња за дезинфекција. Бидете особено внимателни во сезоната на алергија и мувла.

9. Контејнер со течен сапун

Околу 25 проценти од садовите со сапун во јавните тоалети се загадени со фекални бактерии. Иако се чини иронично што сапунот привлекува бактерии, токму тоа го потврдија истражувањето. Повеќето од овие садови никогаш не се чистат, така што нечистотијата со бактериите се собира над нив. Покрај тоа, ние ги допираме садовите со валкани прсти, така што постојано создаваме нови бактериски култури.

10. Колички за купување во трговски центри

Стотици луѓе секој ден ги допираат наслоните на трговските колички во трговските центри и дел од нив сигурно го прават тоа со неизмиени раце. На еден универзитет, во трговските центри беше спроведено истражување на 85 колички и се покажа дека содржат повеќе бактерии отколку јавните тоалети, вклучувајќи ги и E. coli и салмонелата.

А.Н.