Утре ќе се отвори границата со Македонија, Србија, Босна и Херцеговина и Албанија, рече директорот на Институтот за јавно здравје, д-р Бобан Мугоша, во утринската програма на телевизијата Вијести, „Бои на утрото“, а пренесува Вијести.

За влез во Црна Гора, најверојатно ќе биде потребен негативен тест за PCR или серолошки ЕЛИСА, рече Мугоша. Според него, решено е да се отворат границите на барање на туристичката индустрија.

„Гледаме дека ситуацијата со Србија се подобрува, што значи дека кривата се изедначува“, објасни Мугоша.

Тој рече дека влеговаат  во фаза во која локалниот пренос е сè уште висок, но тој е целосно контролиран.

„Ние сме во фаза на исправање на кривата, очекуваме таа да оди пониско. Ситуацијата е одраз на нашето однесување. Сите заедно во ова време не се однесуваме доволно одговорно, не постапуваме доволно одговорно затоа што имаме 50-60 случаи на ден, иако тестираме многу, во просек околу 450. Тоа е на ниво од 50.000 тестови во Германија и сме „Словачки“ лидер во регионот “, рече Мугоша.

Како што се приближуваат изборите на 30-ти август, Мугоша вели дека не очекува ризик од зголемување на бројот на пациенти.

„Ако ги почитуваме мерките за носење, маски растојание, тогаш изборите немаат големо влијание, ниту пак ќе бидат причина за поголема болест на луѓето“, истакна Мугоша.

Тој посочи дека до крајот на следната недела ќе имаат конкретни препораки за отворање училишта, а дека градинките сигурно ќе започнат со работа во септември.

Н.Д.