Светот е скоро два месеци во состојба на паника, откако се појави корона вирусот во Кина, а сега откако се појави и во Македонија, стравот се шири кај нашите сограѓани. Меѓутоа, кога статистички ќе се презентираат последиците од вирусот, се чини дека би било поумно да се плашиме од сезонскиот грип, отколку од новиот, озлогласен вирус, а како што потврдуваат и експертите.

Што се случува? Откако Кина објави дека бројот на заразени луѓе почнува да опаѓа и дека вирусот ги покажува првите знаци на опаѓање,се појави веста дека Италија станала нова фокусна точка со повеќе од 400 случаи. Како вирусот почна да се приближува кон нас, така се појави нов бран на страв.

Вирусот стана неопходна тема на секој разговор, луѓето со вознемиреност водат сметка за тоа колку блиску се епидемиите до границите на нивните земји, а здравствените експерти мораа да ја објават војната на таканаречената „инфодемија“ – вистинска поплава на дезинформации во медиумите и на Интернет, од кои многу се лажни, па дури и предизвикуваат паника.

Статистиката говори дека место за паника нема. Секој со основно компјутерско знаење може подетално да ги разгледа официјалните бројки и да се увери дека практично нема причина за паника.

Според Светската здравствена организација, заклучно со вчерашниот ден, имало 81.398 случаи на инфекција на коронарна вирус, повеќето од нив во Кина – дури 78.073. Повеќето од заразените се во Вухан.

Градот, во епицентарот на заразата, има 11 милиони жители. Вчерашната статистика сугерира дека во Кина, дотогаш во Кина биле заразени 77.000 луѓе, па дури и да претпоставиме дека сите се во Вухан, тоа е само 0,7 проценти од вкупното население во градот. Ова значи дека 0,7 проценти од жителите на Вухан се заразени од крајот на декември, односно 99,3 проценти од населението го нема вирусот.

Исто така, ако го одземеме бројот на заразени (2.500) од бројот на заразени лица и бројот на оние кои се излечиле (околу 10.000), можеме да видиме дека бројот на луѓе кои во моментот го имаат вирусот е всушност далеку под 70.000, и затоа процентот на заразени во фокусот на епидемијата на вирусот е уште помал .

Во однос на стапката на смртност од вирусот податоците покажуваат дека ако сте над 80 години и сте заразени со вирусот, имате 14,8 проценти шанси да умрете, според Live Science. Со други зборови, 85,2 проценти од оние на возраст над осум години ќе бидат излечени. Ако имате меѓу 50 и 60 години, шансите да умрете паѓаат на 1,3 проценти. За оние под 40 години, таа шанса е само 0,2 проценти, или 99,8 проценти од заразените и под 40 години дека целосно ќе закрепнат.

Значи, ако сте, да речеме, 85 години, живеете во Вухан, имате 0,7 проценти шанси да се заразите со вирусот, имате 14,8 проценти шанси да умрете. Ако го размножите ова, ќе видите дека имате вкупно 0, 103 проценти шанси да умрете од вирусот корона или 99, 897 проценти дека нема да умрете. Но тоа ако имате 85 години и живеете во Вухан.

За 45-годишник, овие две коефициенти се множат за 0,0028 проценти. Со други зборови, ако имате 45 години, имате 99,9972 проценти шанса да не умрете од вирусот. Шансата за умирање се намалува пропорционално со бројот на години, а од овој вирус не починал никој под деветгодишна возраст.

Повеќе невакцинирани деца умираат годишно отколку заразени со корона
Во моментот има околу 2.800 смртни случаи од вирусот корона, а од грипот оваа сезона починале половина милион луѓе, односно меѓу 350 и 650 илјади умираат секоја година на глобално ниво. Според Светската здравствена организација, 140.000 невакцинирани деца починале од сипаници во 2019 година, на возраст под две години.