Бугарскиот парламент конечно го преименува национален празник 24 мај. Од „Ден на бугарското образование и култура и на словенската писменост“ во „Ден на светите браќа Кирил и Методиј, на бугарската азбука, образование и култура и на словенската литература“, пренесува Нова.бг. Ова се случува откако измените во Законот за работни односи одобрени денес, добија поддршка од пратениците од ГЕРБ и Обединетите патриоти.
ДПС исто така го поддржа преименувањето, изразено од претседателот на Комитетот за труд и социјална политика Хасан Адемов. Како што пренесува Нова.бг предлогот не бил поддржан од опозицијата од групата БСП и не-членките на Националното собрание, кои се нарекуваат „прогресивни социјалисти“. а против гласаа и пратениците од ВОЛИА.
Дискусијата на оваа тема нема место во Трудовиот законик, нагласи Георги Гоков од БСП, според кого дискусијата требало да се одвива прво во академските институции, а дури потоа да биде пренесена во пленарната сала.
Првичниот предлог на групата патриоти предвидуваше 24 мај да се нарече Ден на бугарската писменост, образование и култура, но меѓу двете читања на нацрт-законот тој беше подложен на корекција.

Ние го славиме истиот празник како Ден на сесловенските просветители!

Подготви: А.Н.