Пишува: В.Г.Парго

Приказната за медот беше и помина како никогаш да не била. „Треската“ околу Оскарите и несудената ѕвезда Атиџе траеше колку и промоцијата за најголемото филмско шоу. И толку! Оттогаш наваму нема никаква информација ниту за филмот, ниту за медот. А, имаше можност да се искористи приказната за туристички цели и државата да стане цел на туристи кои ќе доаѓаат да ги сликаат пчелите, да купат мед…

Виена иако ја нема „Медена земја“ , успева да ја продаде приказната за пчелите, а ние, за жал, како да немаме план ниту за „Медена земја“, ниту за медот од истата. Прочитајте ја приказната за Виена и да ја пренесеме кај нас!

Во текот на летните месеци, во Виена живеат околу 200 милиони пчели, а во моментов околу 5.000 кошници се дистрибуираат низ зелените места во градот. Некои од нив се наоѓаат на многу невообичаени места – на главните градски гробишта, во рамките на Општата болница… Во студијата нарачана во 2015 година од Виенското одделение за животна средина, во Виена се откриени 456 видови диви пчели, што значи дека околу 66% од пчелите што се појавуваат низ цела Австрија се припитомени во Виена. Покрај тоа, медните пчели живеат и работат во Виена во повеќе од 5.000 кошници дистрибуирани на зелените места во градот. Тие, како и овие вредни мали жители на австриската престолнина, се грижат од приватни пчелари, здруженија на пчелари, како и од вработените во градски институции.

Медот на виенската канцеларија за земјоделство, како и оној што доаѓа од покривот на градското собрание, веќе им е добро познат на жителите на австриската престолнина, а неодамна се нуди и „Солархониг“ или соларен мед произведен во сончевата централа во Лиесинг.

Сите жители на Виена можат лично да придонесат за заштита на пчелите
Пчелите се важни и незаменливи опрашувачи и затоа, како важен елемент во екосистемот, се неопходни за обезбедување на биолошката разновидност, но и за нашиот опстанок. „Во Виена заштитата на пчелите е од големо значење бидејќи тие се од витално значење за сите нас. Затоа ние преземаме холистички пристап – од создавање соодветни живеалишта и решавање на пчелните заедници во јавните урбани средини, до набавка на органски произведена храна без пестициди “, вели Ули Сима од Градското собрание, одговорен за заштита на животната средина.

Градот Виена со години се залагаше за заштита на пчелите од штетните ефекти на неониотиноидите, кои се меѓу генерацијата на нови инсектициди и претставуваат голема опасност за овие вредни инсекти. Покрај тоа, во скоро секој виенски парк, се оставаат дивите ливади за пасење на градските пчели, засадување на медови украсни грмушки и зазелување на фасадите. Виенската градска влада издаде и брошура за граѓани, која вклучува совети што можат да помогнат во спречување на истребување на пчелите, а достапна е и во Виенската канцеларија за животна средина. На граѓаните им се советува да садат полски цвеќиња и зачини на нивните балкони и градини, затоа што атрактивните растенија полни со цвеќиња не се привлечни за пчелите заради многу малата количина нектар. Исто така, се препорачува да се засадат диви ливади наместо англиски тревници и да се избегнува употреба на хемиски агенси за заштита на растенијата во градините и балконите.

************************

Текстот е поддржан од проектот GEAR/2017/394-354/MКD, од програмата Поддршка на граѓанските организации (ГО) во Северна Македонија во рамки на проектот GEAR – Зелена економија за развој на регионот.