Тешко е да се замисли модерниот живот без телефони. Благодарение на нив, разменуваме деловни информации, комуницираме со пријатели, па дури и ги користиме за апликации за медитација. Сепак, исто толку е тешко да престанеме да чувствуваме вина кога ќе погледнеме колку време поминавме на телефон во текот на неделата. Еве неколку чекори што можете да ги преземете за да започнете да го намалувате времето на телефонот.

Обидете се со ароматерапија

Ароматерапијата и нејзините смирувачки својства ќе ве натераат повторно да размислите пред телефонот да биде во ваши раце. Само ставете неколку капки омилени есенцијални масла на вашата дланка, истријте ги, ставете ги дланките пред носот и устата, а потоа земете неколку длабоки вдишувања.

Прошетајте

Излегувањето надвор ќе ви помогне да се опуштите наместо повторно да го земете телефонот. Длабок здив на свеж воздух ќе ви помогне да се смирите и да ја забележите убавината околу вас.

Дишете правилно

Да се ​​најде мир и тишина додека сте поврзани на Интернет е очигледно невозможна мисија. Се чини дека е време да се обидеме правилно да дишеме. Затворете ги очите, опуштете ги рамената, опуштете ги мускулите на лицето, потоа длабоко вдишете и задржете 8 секунди, издишете повторно, сметајќи до 8. Оваа едноставна вежба треба да се повтори неколку пати.

Поставете тајмер – Трошењето ограничено време на сурфање на социјални мрежи е одличен начин да научите компетентно да управувате со сопствениот живот. Имањето тајмер ќе ви овозможи да се откажете од идејата случајно да го стартувате вашиот телефон за да ја проверите вашата е-пошта и социјалните мрежи. Покрај тоа, вреди да се забрани употреба на уредот половина час пред спиење: наместо тоа, можете да прочитате само добра книга и таа всушност ќе ви помогне да заспиете.

Полнете го телефонот во друга просторија – Тешко е да се избега од виртуелниот живот, дури и кога телефонот е поврзан на полнач. Направете го ова во друга просторија за да им дадете време и на телефонот и на себе да се опуштите.

Ал.Н.