Во изминатите 24 часа, повторно е забележан најголемиот број на заразени лица од почетокот на пандемијата – 358.447 случаи во светот. Според податоците на „Ворлдметар“, бројот на заразени лица во Европа од 92.000, па завчера 102.000, вчера достигна 110.051, повеќе отколку во Азија (106.530), каде што само во Индија вчера имаше 73.196 новоинфицирани.

И покрај оптимизмот на американскиот претседател Доналд Трамп, во последните 24 часа според „Ворлдметар“, бројот на новозаболени (60.558) во САД е најголем од 14 август. Иако Бразил вчера беше трет со 27.651 заразен, тие сепак имаат тренд на опаѓање на ширењето на инфекцијата. Следува Франција со ново најголемо дневно зголемување од 20.339 заразени, следена од Аргентина 15.099, Велика Британија 13.864 и Русија со нов најголем дневен пораст од 12.126 заразени.

Чешка вчера беше седма земја во светот според бројот на новозаболени лица, но во однос на бројот на жители, тие во моментов се најголемото жариште на коронавирус во светот. Чесите се соочуваат со експоненцијално ширење на вирусот. Откако повторно прогласија вонредна состојба, бележат постојан пораст, во изминатата недела имаа 1.841 новозаболен, во текот на денот 5.397, а вчера дури 8.617.

Слично експлозивно зголемување има и во Белгија оваа недела. Во средата имале 2.088 новоинфицирани лица, во четврток 3.577 и вчера 5.728. Тие сеуште се трета земја во светот според бројот на смртни случаи од Ковид-19 во однос на бројот на жители поради катастрофата низ која поминаа во март и април кога најголем број имаа на 15 април 2454 случаи, а потоа на 28 март 1850 година. Овој пат, ширењето на инфекцијата избувна на 18 септември, кога имаа 2.028 новоинфицирани лица. Тие имаат двоцифрена смртност од почетокот на октомври, а најмногу дваесет за еден ден. Во првите две недели од април имаа повеќе од 200 мртви секој ден, а најмногу 321, што значи дека последиците од драстичното зголемување на бројот на заболени лица во изминатите неколку дена нема да бидат катастрофални овој пат.

И во Чешка, дневниот број на жртви од коронавирус се зголеми на 30-40 смртни случаи оваа недела. Шпанија сè уште има тренд на опаѓање на ширење на инфекцијата, но вчера тие повторно беа европска земја со најмногу жртви, 241, следена од Русија со 201, Украина 89, Романија и Полска по 52.

Во Италија, бројот на новозаболени лица вчера се искачи на 5372 лица, од што повеќе имаа само пет дена во март. Холандија бележи се поголем број на новоинфицирани лица од 15 септември најмногу вчера – 5971, додека во април имаа најмногу 1.335 лица. Но иако и тие во изминатиуте две недели имаат пораст на починати,имаа најмногу 38 во еден ден, додека во најлошите 30 дена од 25 март, имаше 63 до 234 смртни случаи на ден. Оваа недела, Украина има се повеќе заразени лица, најмногу вчера – 5804.

И во Полска, букна вирусот, вчера имаа најголем пораст од 4739 новоинфицирани, како и во Романија 3186, Словачка 1184, Бугарија има ново најголемо дневно зголемување од 612 …

Ситуацијата во регионот исто така се влошува: бројот на заразени расте во Црна Гора (344), Словенија (363) и БиХ (389). Дури и Исланд има поголем број на новоинфицирани лица оваа недела, најмногу 106 лица вчера, што е загрижувачко за нив во однос на бројот на жители. А.Н.