Фото: Shutterstock

Витаминот Б6 може да помогне во смирување на бурите со цитокини и да ги разложи згрутчувањата на крвта поврзани со смртноста кај луѓето со КОВИД19, вели едно ново истражување. Професорот од Универзитетот во Хирошима, Танутхапорн Кумрунгси, ги поканува колегите научници да ја проучат потенцијалната улога на витамин Б6, бидејќи сè уште нема докази за влијанието на овој витамин. Сепак, постојат многу причини за понатамошно истражување, пренесува scitechdaily.com.

Храната е наш прв лек
Кој би помислил дека малку основно соединение како витамин Б6 што се наоѓа во бананата или рибата, што го јадете можеби секој ден, може да биде клучно за силната реакција на вашето тело од короната?

Студиите досега ги испитуваа придобивките од витамините Д и Ц и минералите, како што се цинкот и магнезиумот, во зајакнувањето на имунолошкиот одговор против ковид 19, но, истражувањата за витамин Б6 во голема мерка недостасуваат. Научникот и професор по здравствено влијание Танутчапорн Кумрунгси се надева дека нивната работа, објавена во списанието „Frontiers in Nutrition“, ќе биде првиот чекор во прикажувањето на потенцијалот на витамин Б6 во намалувањето на шансите за сериозно коронарно срцево заболување.

– Покрај миењето на рацете, храната и исхраната се првите линии на одбрана од инфекција со вирусот ковид 19. Храната е наш прв лек, а кујната е прва аптека – вели Кумрунгси, вонреден професор на Факултетот за интегрирани науки на Универзитет во Хирошима.

– Неодамна, многу научници објавија трудови во врска со улогата на исхраната и хранливите материи во заштитата од ковид 19. Сепак, многу малку научници обрнуваат внимание на важната улога на витамин Б6 – додава овој научник.

Во нивната работа, таа и нејзините колеги истражувачи укажаа на зголемените докази кои покажуваат дека витаминот Б6 има заштитен ефект против хронични болести како што се кардиоваскуларниот систем и дијабетисот со потиснување на воспалениата,  оксидативниот и карбонилниот стрес.

– Вирусите од корона и вирусите на инфлуенца се меѓу вирусите што можат да предизвикаат фатално оштетување на белите дробови, па дури и смрт од синдром на акутен респираторен дистрес, а тоа се случува низ целиот свет. Вирусните инфекции предизвикуваат „цитокинска бура“, што доведува до воспаление на ендотелијалните клетки на белите дробови на капиларите, инфилтрација на неутрофили и зголемен оксидативен стрес – велат истражувачите.

Како делува витаминот Б6
Цитокинските бури се јавуваат кога имунолошкиот систем е престегнат и почнува да напаѓа дури и здрави клетки. Во меѓувреме, згрутчувањето на крвта поврзано со ковид 19 може да блокира капилари, оштетувајќи ги виталните органи како срцето, белите дробови, црниот дроб и бубрезите. Витаминот Б6 е познат анти-тромбоза и анти-воспалително средство. Недостаток на овој витамин е поврзан и со пониска имунолошка функција и поголема подложност на вирусни инфекции.

– Витаминот Б6 има тесна врска со имунолошкиот систем. Неговото ниво секогаш се намалува кај луѓето кои страдаат од хронично воспаление, кои се дебели, имаат дијабетес и срцеви заболувања. И, гледаме дека дебелите луѓе и дијабетичарите се изложени на висок ризик од вирусот. – вели професорот Кумрунгси и додава:

– Затоа се обидовме во оваа студија да расветлиме за можното влијание на витамин Б6 во спречување на сериозноста на клиничката слика во ковид 19. Затоа се радуваме на клинички испитувања кои ќе ја тестираат нашата хипотеза.

– Од голем интерес е да се испита дали витаминот Б6 штити од нови видови на вирусни инфекции и пневмонија со кои ќе се соочуваме во иднина. Во моментов има малку информации во врска со заштитната улога на хранливите материи од пневмонија и компликациите предизвикани од оваа болест. После ковид 19, треба да се справиме со целата област на исхрана што помага при заболувања на белите дробови, како што се пневмонија и рак на белите дробови – рече професорот Кумрунгси.

Инаку, дневната доза на витамин Б6 потребна за нормално функционирање на организмот зависи од возраста. Бебињата на возраст од 7 до 12 месеци имаат потреба од 0,3 милиграми на ден. Како што старееме, нашите дневни потреби се зголемуваат – луѓето над 50 години имаат потреба од пет пати повеќе.
Витаминот Б6 најчесто се наоѓа во живината, рибите, школките, говедското месо, остатоците, млекото, компири, пченка, банани и авокадо, лиснат зеленчук, ореви, путер од кикирики, сливи, суво грозје, пивски квасец.

А.Н.