Денес, додека борбата против корона вирусот е во фокус, светските експерти препорачуваат да се избегне каков било близок контакт со други луѓе, односно да се тресат рацете при поздравувањето, како и бакнувањето. Промената на начинот на кој велите здраво може да го забави ширењето на вирусот, но миењето на рацете е задолжително.

Коронарната пандемија на вирусот не е прв случај на вакви или слични привремени мерки. Историјата вели дека во 1439 година англискиот крал Хенри VI го забранил бакнувањето во поздравување за да го запре ширењето на Црната чума. Ширењето на вирусот корона е многу повеќе подмолно отколку директен физички контакт.
Во Кина, за да се избегн да ги тресат рацете при поздравување, на луѓето им се советува да кажат здраво на гестот „гонг шу“, каде што дланката е преклопена над тупаницата од друга страна. Граѓаните во арапските земји велат здраво, а не традиционалниот поздрав „нос до нос“. И во Италија и Франција, пријатели и познаници, исто така, се воздржуваат од вообичаеното бакнување на двата образи.

Научен труд објавен во 2014 година покажуваа како ритуалите на поздравување шират заразни болести. Дејвид Витворт и Сара Мела, двајца биолози на универзитетот Абериствит во Велс, ја потопија нараквицата во бактериите пред да ја искористат за да поздрават друго лице кое носи стерилна ракавица.

Како ракувањето стана убиец
Бактериите можат да се пренесат лесно, на сличен начин и новиот вирус на корона. Откриле дека повеќето бактерии се пренесуваат со класично ракување, со поздравота наречен „да пукне“ кој се наоѓа на второто место по ризик од ширење на инфекцијата, додека најбезбедно е поздравувањето со тупаници.

Времетраењето на поздравот е исто така важно. Посилното и подолгото ракување носи повеќе бактерии од послаби, пократки поздравувања, а истото се однесува и при поздравот „да пукне“.

Поздравот со тупаници пренесува бактерии во 15 проценти, додека ако имате продолжено поздравување со тупаници тогаш има 50 проценти пренесување на бактерии. Моќно ракување сто проценти ги пренесува бактериите.

Експертите по хигиена тврдат дека секое справување влијае на преносот на бактерии. Тие велат дека ниту еден поздраб не е целосно безбеден, па затоа е паметно да се поздравуваме само со мафтање на раката, без директен контакт.