Канада додава нов услов за патниците во авио сообраќајот почнувајќи од 30 април. Оние што летаат ќе треба да носат маска за лице за да влезат во авион. Авиокомпаниите и властите наскоро ќе можат да го одбијат патувањето доколку патникот не може да покаже дека поседува маска.

„Транспорт Канада“  бара маски за лице на секој патник

Од 17 април, одделот за информации на компанијата „Транспорт Канада“ ги опиша новите мерки со кои се бара од патниците да носат маска за лице од 20 април наваму. Оваа Директива се однесува на патници кои заминуваат или пристигнуваат во Канада. Маската мора да биде немедицинска, да ги покрива пределот на носот и устата и да остане на патникот се додека патува. Особено, ова се однесува на области каде препорачаното социјално растојание од два метри (или шест стапки) не е можно.
Гореспоменатите критериуми бараат патниците да ја носат маската за време на скринингот, во моментите кога физичкото растојание може да биде проблем, или само кога авиокомпанијата или службениците за јавно здравје директно патуваат за да донираат.

Кога треба да се носи маска?
Патниците треба да бидат свесни за нивното физичко опкружување кога носат маска. Треба особено да се носи при контакт со друго лице, како на пр., за време на преглед и безбедносен преглед. Сепак, можеби ќе биде побарано да ја извадите маската кога ќе влезете во безбедносниот пункт за да одговарате на идентификацијата на фотографија.

Покрај тоа, во авион патниците треба да носат маска. Додека некои авиокомпании почнаа да блокираат средни места, ова сè уште не е во согласност со стандардите за социјално растојание што ги промовираат владите и здравствените агенции (а тоа е најчесто оддалеченост од шест чекори или два метра).

Зошто Канада го прави ова?
Со оглед на брзото и далекусежно ширење на коронавирусот, постои загриженост поради тоа што патниците не знаејќи дали го носат вирусот или го шират на другите до нивната крајна дестинација. Додека Канада ги охрабрува своите граѓани да останат дома, некои луѓе можеби ќе треба да патуваат. Еден пример на основно патување вклучува летови за репатријација.
Носењето маска дополнително ќе ја намали веројатноста за појава на заболување од било која друга болест кај некој од патниците во авионот. Овој потег ќе биде охрабрувачки за вработените во авиокомпаниите кои се загрижени за зголемениот потенцијал на изложеност во текот на своите работни должности.

Кога ќе заврши ова?
Соопштението на „Транспорт Канада“ не вклучува датум на завршување на мерките. Со оглед на актуелната ситуацијата, има смисла да се бара тоа на неодредено време. Меѓутоа, откако ќе се подобри ситуацијата, голема е веројатноста овој услов да се претвори во предлог.

Летањето веројатно никогаш повеќе нема да биде исто. Враќањето во патувањето ќе биде бавно, а авиокомпаниите и патниците, исто така, дефинитивно ќе го имаат како приоритет здравјето во нивните умови за време на секое патување. Откако ќе заврши сето ова, маските може да станат поректи, не како услов, туку како поширока сугестија кога патувате.

Останете здрави додека патувате
Додека маската ќе  ве спречи да дојдете во контакт со други штетни микроби (не само коронавирусот), таа исто така ќе спречи вашите капки да се шират во простор како што е авионска кабина. Постојат и други активности со кои можете да учествувате во одржување на здравствената безбедност за време на летот.
Најважно е да се осигурате дека ги миете рацете што е можно почесто. Во авионот, ова може да значи да носите распрскувач за рака. Санитарно бришење за чистење на области како потпирач за рака или светло за осветлување е исто така одличен додаток за одржување на вашата хигиена. Сепак, патниците треба да бидат претпазливи да ги бришат кожните седишта со марамчиња.  Летањето може да биде и дехидрирачко искуство. Бидејќи многу авиокомпании ги намалуваат услугите на нивните летови, добра е идејата да патувате со шише со вода и да бидете сигурни дека ќе останете соодветно хидрирани. Исто така, за подолги летови, планирајте однапред да понесете здрава закуска со вас, во согласност со правилата на авиокомпанијата.

Н. Доковска