Повеќе од 10 медицински специјалисти ја загубија битката со КОВИД-19 од почетокот на пандемијата во Бугарија. Последниот од нив – д-р Прванов, чија состојба нагло се влоши во последните часови и почина. Досега, позитивни тестови за коронавирус кај медицинскиот персонал во земјата се скоро илјада. Најинфицирани се лекарите во главниот град – околу 300.

„Мерките во нашата земја не се доволни“, лекарите се категорични.

„Немам објаснување за себе зошто луѓето не сакаат да се вратат на релативно нормален начин на живот со многу мала модификација – носење маски, физичка оддалеченост и добра хигиена на рацете“, вели доцент Добрин Василев.

И скриениот морбидитет кој циркулира во општеството стана видлив од 15-ти септември.

„Ако некој има илузија дека сме отвориле училишта и луѓето се заразиле за 2-3 дена, нема ништоточно во тоа. „Она што го гледаме сега во училиштата се деца и луѓе кои се заразиле пред 2-3 недели“, додаде тој.

Досега околу 500 ученици и 40 наставници се во карантин во нашата земја поради позитивни тестови за коронавирус. Еден од најновите случаи е во 107 деца во училиште во главниот град каде имаме тројца заразени наставници. Еден од нив беше во контакт со ученици во 4 паралелки.

„Од среда тие ќе учат на далечина, а утре напладне ќе се тестира целиот персонал на училиштето дали има уште заразени“, рече Данко Калапиш.

Доколку се покаже дека има такви, директорот вели дека ќе има можност за привремено затворање на целото училиште.

„Загрижен сум дека ако 10-12 наставници дадат позитивни тестови, тогаш ќе биде проблем да се обезбеди процес на учење, бидејќи сите заразени, покрај карантин, мора да бидат и на боледување, а потоа ќе се покаже дека и за онлајн наставата че има проблем, нема има кој да ги учи децата“, тврди Калапиш.

Поради дезинфекција во зградата во понеделник, сите студенти ќе учат од дома.

Во Бугарија има 4.506 активни случаи, од кои 723 се во болница, 37 лица се во посериозна состојба на одделите за интензивна нега.

Н.Д.