Фото: Shutterstock

Според студијата на Медицинскиот центар на германскиот универзитет Хамбург-Епендорф (УКЕ), скоро секое трето дете во Германија покажува психолошки проблеми. Ова е резултат на второто истражување на таканаречената студија „Копси“, кое беше презентирано минатата недела. Загриженоста и стравот повторно се зголемија, а депресивните симптоми и психосоматските нарушувања исто така стануваат позабележителни, изјави директорот на студијата, проф. Улрике Равенс Зиберер на прес-конференција, како што објави германскиот feniks.de.

Студијата Копси е прва од ваков вид во Германија. Од средината на декември до средината на јануари, повеќе од 1.000 деца и млади и повеќе од 1.600 родители учествуваа во прашалникот преку Интернет. Студијата се фокусираше на возраст од 7 до 17 години. Резултатите од истражувањето ќе помогнат да се добијат препораки и да се развијат стратегии за подобрување на менталното здравје на децата и адолесцентите, како во Германија, така и во други земји.
Еве што забележаа експертите од Германија, сите проблеми што се јавуваат кај деца и тинејџери, а како последица на пандемијата, ограничено движење, „заклучувањето“ кое трае нешто помалку од една година.

КОВИД 19 има драматично влијание врз децата
Сите овие месеци од почетокот на пандемијата, Германците се занимаваат со менталното здравје на населението, особено на децата и младите. Заклучокот е дека пандемијата и „заклучувањето“ имаат драматични последици врз децата, а педијатрите ширум Германија забележаат влошување и драматично зголемување на нарушувањата во однесувањето. Некои мали деца не можат да се сетат на времето кога можеле да одат насекаде без заштитна маска. Нема градинка или училиште, нема игри или спорт.
Педијатарот Акел Гершлауер забележа криза во кризата уште во декември. Во последните три недели пред Божиќ, тој лекуваше три малолетни лица кои го пресекоа долниот дел од раката. Гершлауер вели дека ваквите случаи на самоповредување кај децата обично ги гледа еднаш на секои три до шест месеци.

– Оваа фреквенција е проблем, вели овој педијатар, а особено затоа што сè се случува во време кога тој дури и не ги гледа редовно сите свои пациенти. Некои целосно избегнуваат да доаѓаат на прегледи од страв од инфекција. Но, поради тоа неговиот телефон едвај престанува да ringвони, бидејќи очајните родители постојано бараат негов совет.

– Има голема промена, бидејќи сега родителите најмногу бараат совет кога станува збор за психолошки проблеми, од нарушувања во концентрацијата до нарушувања на спиењето. Во последните месеци масовно се зголемија проблемите со менталното здравје – вели овој германски педијатар. Гершлауер е исто така портпарол на Одделот за Северна Рајна на Германското здружение за детски болести. Ова го става во идеална позиција да процени како 13,5 милиони малолетници во земјата се соочуваат со пандемија на коронавирус. Тој вели дека извештаите што ги добил од неговите колеги од ден на ден стануваат сè подраматични.

– Постојат многу нарушувања во однесувањето, проблеми со развојот на говорот, а многу деца се здебелија многу. Децата времето воглавно го поминуваат на социјални мрежи и игри, а родителите не ги носат на закажани прегледи, затоа што се плашат од инфекции – вели педијатарот Акел Гершлауер и додава дека тој и неговите колеги во оваа фаза можат да создадат само нејасна идеја за сите ефекти од „заклучувањето“ врз децата и тинејџерите. Исто така, во семејството расте стравот од злоупотреба на деца, од кои повеќето сè уште се скриени од педијатрите, особено во време кога во Германија се воведени мерки за пандемија. Веќе е јасно, велат експертите, Германија ќе мора да вложи големи средства за враќање на стотици илјади девојчиња и момчиња на вистинскиот пат.
– Тоа ќе биде огромна задача. Во следните две години ќе ни треба акционен план и огромно зголемување на персоналот. Пред сè, ќе ни требаат најмалку 50 проценти повеќе психотерапевти – вели Акел Гершлауер.

Децата и тинејџерите користат линии за помош
Четириесет години постои телефонска линија во Германија за да им помогне на децата и тинејџерите, за да можат да се обратат за помош кога, на пример, се заљубени, кога имаат проблеми на училиште или се расправаат со своите родители. Денес, овие телефонски линии за помош се првиот спас за деца кои се борат со проблеми за време на „заклучувањето“. Дури и осумгодишни деца бараат совет. Една германска телевизија објави дека дури 461.000 деца и тинејџери се обратиле за помош преку овие телефонски линии минатата година. Но, родителите исто така се јавуваат на телефонските броеви за помош за да разговараат за проблемите поврзани со децата, пубертетот или семејните конфликти во кои влегуваат поради ограничено движење.

– Во текот на 2020 година, имаше нагло зголемување на бројот на луѓе кои исто така ја користат услугата за разговор преку Интернет, што се зголеми за една третина во текот на 2019 година. Покрај 3.000 обучени телефонски советници, уште 80 вработени сега работат во овир центри. Децата пишуваат дека „сите се дома, затоа не можат да зборуваат на телефон“ и затоа користат муабет. Но, загрижените мајки и татковци чекаат нивните деца да си легнат, а потоа повикуваат посебна линија за родителите. Консултациите за родители се зголемија за 64% во 2020 година во споредба со претходната година – велат експертите од Германија и наведуваат дека темите на разговор најчесто се проблеми поради „заклучувањето“.

– И се влошува од ден на ден. Оваа недела, имавме повикувач кој рече дека и завидува на Австрија затоа што тие веќе излегуваат надвор – вели Ана Захариас, службеник за односи со јавност за телефонската линија.

Кризата со корона вирусот е нормална за малите деца
Ула Баумгартнер-Шмаинг, социјален работник, кој веќе 18 години се занимава со заштита на деца, вели:
– Ако родителите се загрижени за вирусот корона, тој има директен ефект врз децата. Имаме пример дека едно дете не сакало да оди во градинка од страв да не добие вирус од корона. И тогаш се покажа дека мајката е преплашена од вирусот. Нејзиниот страв „се прелеа“ врз детето.
Ула Баумгартнер-Шмаинг одржува работилници за родители и деца во Бон, на кое во моментов учествуваат 20 деца, од кои повеќето се на возраст под три години.
– Тоа се деца кои не можат да се сетат на времето кога луѓето не носеа маски, кога децата можеа да се собираат во голем број и кога немаше често миење раце. Можеби овие деца се во можност полесно да се справат со ограничувањата отколку нивните постари браќа и сестри, кои честопати со тага во очите гледаат на празни паркови и улици. Малите вклучуваат нова нормалност во своите игри и ставаат маски за лице на своите кукли и мечиња. Во таа смисла, коронската криза е дел од нормалноста за нив – вели Ула Баумгартнер-Шмаинг, социјален работник од Бон.

Ал.Н.