Повеќе од 4,5 милиони луѓе се заразени со коронавирус ширум светот, според податоците објавени вечерва од универзитетот Џон Хопкинс, а на врвот на таа листа се САД со скоро милион и половина од нив.

Од 4.503.811 случаи на зараза по Соединетите држави,најмноги има во Русија (262.843), Велика Британија (238.000), Шпанија (230.183), Италија (223.885) и Бразил (208.031).

Вкупно, починале нешто помалку од 305.000 луѓе – повеќето во САД (86.386), Велика Британија (34.077) и Италија (31.610).

Се опоравиле 1,6 милиони луѓе ширум светот. А.Р.