epa08421762 Staff is testing samples on COVID-19 in the laboratory of the hospital of the Military Institute of Medicine in Warsaw, Poland, 14 May 2020. The number of confirmed coronavirus infections in Poland increased since Wednesday evening by 265 and reached 17,469, the Ministry of Health said on Thursday morning. Another eight people have died, bringing the death toll to 869. EPA-EFE/Leszek Szymanski POLAND OUT

Мутација на корона вирусот е пронајдена во Хрватска, поточно бразилскиот вид. Научниците од институтот „Руѓер Бошковиќ“ го откриле во анализирани примероци од Загреб.

Анализирани се примероците собрани во Осиек, Чаковец и Загреб. Бразилскиот вид е потврден во еден од педесет примероци, односно во S протеин, еден од неколкуте протеини на вирусот КОВИД-19, земени во Загреб. Мутацијата е забележана на позицијата E484K.

Материјалот за анализа е собиран во текот на декември, јануари и февруари и е тестиран во поликлиника во Загреб, како дел од тестирањето за ПЦР.

Во примерокот не е потврдено присуството на мутација на британскиот вид.

Мутациите на британскиот вид на вирус беа потврдени во Хрватска минатата недела, а досега се потврдени 11 вакви случаи.

– Мутацијата E484K само по себе не е нова варијанта, тоа е мутација што се јавува во различни видови на вирусот САРС-КоВ-2, како што е онаа во јужноафриканската (Б.1.351) и бразилската (Б.1.1.28) варијанта – наведува раководителот на истражување и Лабораторијата за напредна геномика на Институтот „Руѓер Бошковиќ“, д-р Оливер Вугрек.

– Благодарение на информациите откриени со следење на генетиката, односно мутациите на вирусот и неговото однесување, експертите можат да утврдат зошто вирусот се шири повеќе или помалку кај популацијата во одреден момент, како и зошто и како се развиваат лесни или тешки форми на боелста кај луѓето. Покрај тоа, можно е да се следи дали одреден вид има способност да избегне откривање со специфични дијагностички тестови и да се утврди дали одреден вид на вирусот има можност да развие намалена чувствителност на терапија – вели Вугрек, а пренесува „Јутарњи.хр“.

Според него, следењето на генетиката на овој вирус ни обезбедува информации за дејството и трајноста на природниот имунитет и за тој стекнат со вакцинација. И сите тие информации се клучни во борбата против овој вирус. А.Р.