Во Хрватска престојуваат над половина милион туристи, од кои околу 430.000 се странски, а повеќето странски гости се од Германија, Словенија, Чешка, Полска, Австрија, Словачка и Унгарија, објави во саботата хрватскиот Национален туристички одбор (ЦНТБ).

Според системот „eVisitor“, кој вклучува туристички промет во комерцијалниот и некомерцијалниот сегмент и во наутичката повелба (eCrew систем), денес за прв пат годинава престојуваат над 500.000 туристи на хрватските дестинации, од кои околу 430.000 се странски туристи. Во моментот, повеќето странски гости доаѓаат од пазарите во Германија, Словенија, Чешка, Полска, Австрија, Словачка и Унгарија, соопшти ХТЗ.

„Ние го реализираме најголемиот туристички промет од оние пазари каде спроведуваме интензивни промотивни активности насочени кон позиционирање на нашата земја како интересна, но пред сè безбедна туристичка дестинација. Резултатите докажуваат дека успеавме, затоа што Хрватска е една од ретките туристички дестинации на Медитеранот во која се реализира туристички промет “, рече директорот на ХТЗ, Кристијан Станишиќ.

Гости од далечни неевропски пазари, но и од пазарот на Велика Британија, Франција или Скандинавија се очекуваат во текот на средината на јули со зголемување на бројот на авиокомпаниите кои, проценува Станишиќ, позитивно ќе влијаат на целокупниот промет во земјата, особено на дестинациите во централна и јужна Далмација, пренесува Хина.

Директорот на ХТЗ, Кристјан Станишиќ, истакна дека одговорното однесување и придржувањето кон сите пропишани епидемиолошки мерки се сè уште од големо значење.

Во претходниот дел од јули, односно во периодот од 1 до 10 јули, во Хрватска имало скоро 600 илјади пристигнувања (46% од постигнатите резултати во истиот период минатата година) и 4,4 милиони ноќевања (53% од постигнатите резултати во истиот период минатата година).

Гледајќи ги ноќевањата реализирани во истиот период од окрузи, повеќето од нив беа реализирани во Истра (1,2 милиони преноќи во ноќта), Приморско-горански округот (975.000 ноќевања) и округот Задар (819.000 ноќевања). По нив следат округот Сплит-Далмација со 706,000 ноќевања, округот Шибеник-Книн со 321.000 ноќевања, округот Дубровник-Неретва со 188.000 ноќевања и Личко-Сењскиот округ со 167,000 ноќевања во јули.

Најмногу ноќевања досега во јули беа реализирани на дестинациите Вир, Ровињ, Медулин, Мали Лошињ, Пореч, Умаг, Цриквеница и други. А.Р.