Foto Tanjug-Tara Radovanovic

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, денес изјави дека за крајот на оваа година и цела следната година, Србија обезбеди 1,8 милиони дози на вакцина против коронавирус преку системот Ковакс.

На прес-конференцијата по вчерашниот рекорд по бројот на смртни случаи од ефекти на коронавирус и заразени во Србија, Вучиќ рече дека „се чини дека најверојатно ќе биде вакцината на Фајзер-Бионтек“.

„Но, ние преговараме со кинески и руски партнери, со секој што би можел да ја набави вакцината … Тоа не е политичка одлука, туку одлука што се однесува на здравјето на луѓето“, рече Вучиќ.

“Веќе пред крајот на декември ќе ги имаме првите вакцини во земјата. Тоа е прашање на здравјето на нацијата”, додаде тој.

Според него, прво ќе се набавуваат вакцини за членови на здравствениот и безбедносниот сектор.

„Ќе се обидеме да обезбедиме вакцина за нив до крајот на јануари, бидејќи тие се највпечатливите сектори. Веднаш зад нив, за оние групи на луѓе со сериозни болести кои можат полесно да страдаат од лезии, потоа за нашите најстари граѓани, и само тогаш за луѓето од средната и помлада возраст “, рече Вучиќ.

Ќе се потрудиме да обезбедиме што е можно повеќе вакцини и да ја прекинеме оваа борба против ковид, додаде тој.

Коментирајќи ги епидемиолошките мерки што ќе ги предложи Кризниот штаб денес, Вучиќ вели дека тие се „слободни луѓе“ кои ќе ги предложат тие мерки.

„Но, ќе мора да се водиме сметка дека, од една страна, затоа секогаш бев за полициски час, затоа што тогаш за 14 дена можете брзо да ги излекувате сите, а тие полу-решенија само и штетат на економијата, и нема да донесат некои решенија“, рече Вучиќ.А.Н.