epa08539962 Spedali Civili members conduct nasal swabs and Coronavirus tests at the testing Location at Palazzetto della Fiera in Brescia, Italy, 11 July 2020. EPA-EFE/Filippo Venezia

Светската здравствена организација е обвинета дека е дел од заговор со италијанското Министерство за здравство. Се работи за заговор да се отстрани извештајот што открива лошо управување со земјата на почетокот на пандемијата на коронавирус, објави „Гардијан“.

Италија беше првата европска земја чие население беше погодено од масовна пандемија, а извештајот на СЗО, научникот Франческо Замбон и десет колеги од Европа го плати владата на Кувајт со цел да им обезбеди извештаи за тоа кои други земји ќе бидат сериозно погодени од корона вирусот, додава весникот.

Извештајот на СЗО под наслов „Првиот одговор на Италија на Ковид-19“, кој се појави на нивната веб-страница на 13 мај, беше отстранет следниот ден, а за прв пат беше објавен во „Гардијан“ во август.

Во соопштението на 102 страници се вели дека италијанскиот план за пандемија не е ажуриран од 2006 година, па поради неподготвеност, првиот одговор на здравствената служба на ударот на корона вирусот беше импровизиран и хаотичен. Беше објавено дека е потребно време за да биде достапен формалниот водич за пандемија.

Документот на СЗО наводно бил отстранет на барање на Раниери Гуера, помошник на генералниот директор за стратешки иницијативи при СЗО.

Гуера беше директор за превенција на болести во рамките на италијанското Министерство за здравство помеѓу 2014 и 2017 година и беше одговорен за ажурирање на планот за пандемија според новите упатства на СЗО и Европскиот центар за превенција и контрола на болести. А.Н.