Во Германија се чини дека е на повидок таканаречената владејачка коалиција на СПД, Либералите (ФДП) и Зелените, која медиумите често ја нарекуваат „семафор“ според боите на тие партии. Кандидатот за канцелар на СПД, Олаф Шолц, ден по изборите за новиот состав на Бундестагот, започна со изјава дека „овие три партии треба да ја предводат следната влада“, и дека социјалдемократите треба да ја играат главната улога во тоа.

„Гласачите беа јасни“, рече тој. Неговата левоцентристичка партија, Зелените и бизнис ориентираните ФДП, собраа значително повеќе гласови на изборите, додека конзервативната Христијанско-демократска унија (ЦДУ) загуби речиси 9 процентни поени. „И затоа го имаме мандатот на граѓаните на оваа земја“, рече Шолц.

Зелените и Слободните демократи (ФДП), кои освоија 14,8 проценти и 11,5 проценти од гласовите, може да формираат посилен блок од СПД (25,7 проценти) или ЦДУ (24,1 проценти) и се согласија прво да разговараат меѓусебно пред да седнат со водачите на СПД и ЦДУ.

Целта на состанокот помеѓу ФДП и Зелените е да се утврди што точно ги поврзува, каде се разликите и како би можела да изгледа идната соработка. Тоа нема да биде лесна работа, бидејќи постојат фундаментални разлики во мислењата меѓу двете страни кога станува збор за климата или финансиската политика, најведува „Дојче веле“.

Зелените и Либералите, во теорија, би можеле да формираат таканаречена коалиција „Јамајка“ со ЦДУ и Армин Лачет, но во моментов се чини дека е помалку веројатна од „семафор“, иако не е невозможна, бидејќи во германската повоена историја либералите беа традиционален помал партнер, во коалиција со демохристијаните и дека во таа традиција за нив отсекогаш била „резервирана“ функцијата министер за надворешни работи.

Кога станува збор за амбициите на кандидатот за канцелар на ЦДУ, Армин Ласет, за формирање влада и покрај (тесниот) пораз, Шолц рече дека „ЦДУ и ЦСУ не само што загубија голем број гласови, туку добија и порака од граѓаните дека не треба подолго владеење и дека треба да станат опозиција “, и затоа „треба да прават што сакаат граѓаните“.

СПД наведува дека нивната цел е да формираат влада пред Божиќ и Олаф Шолц да и се обрати на нацијата за Нова година – како германски канцелар.

Дури и коалицискиот партнер на Лашет, премиерот на Баварија и водач на СЦУ, Маркус Цедер, коментираше дека „второто место не може да се смета за мандат за формирање нова влада“.

Федералниот директор на Партијата на зелените, Мајкл Келнер, прво нагласи дека неговата партија е блиска до социјалдемократите. Тој исто така рече дека Зелените се подготвени за прелиминарни преговори со либералите, но дека овие разговори ќе се одржуваат зад затворени врати. Келнер потсети дека по изборите во 2017 година, преговорите за можна коалиција на ЦДУ, ФДП и Зелените не се водеа во тајност, така што информациите постојано продираа во јавноста, и на крајот разговорите беа прекинати. Тоа, како што рече Келнер, не смее да се повтори.

Што се однесува до тематскиот фокус на Зелените во идната влада, тоа ќе биде, како што најави, климатските промени и социјалната политика: „Сакаме да ја намалиме социјалната нееднаквост во Германија и не смееме да го прифатиме фактот дека секое петто дете во Германија расте во сиромаштија “. А.Р.