Основачот на групата „Електричен оргазам“ Срѓан Гојковиќ Гиле не се крие дека медитира, а како што истакнува, токму таа му помогнала да се запознае себеси на подлабоко ниво.
Поточно, како што открива Гиле, будизмот му помогнал да го најде својот начин на живот.

– Се разбира, практиката на будистичка медитација е начин да се запознаете самите себе, затоа што вниманието е свртено навнатре. Нашето внимание е свртено однадвор во сите животни ситуации, освен во медитацијата. Тој се фокусира на внатрешна, духовна содржина. Се запознав себеси на друг начин: подлабоко отколку што се познавав пред да почнам да се занимавам со медитација. Тоа секако ми помогна и го олеснува моето постоење, соочувајќи се со моето вистинско јас – вели  Срѓан Гојковиќ за „Блиц“.

Овој музичар еднаш зборуваше за „Православието“ и на таа тема за Глорија рече:
– Роден сум православен и се сметам за носител на таа традиција. Јас не го гледам будизмот како религија, туку како практична психологија, филозофија во која нема догма, притисок, морал и слепо верување.

 

Една од најпознатите песни на „Електрични оргазам“: