дома Живот Дали децата треба да носат заштитни маски?

Дали децата треба да носат заштитни маски?

696

Професорот д-р Георгиос Константинидис, претседател на Здружението на педијатри на Србија, во изјава за Телеграф.рс вели дека само 4% од децата имаат вирус на корона без симптоми, што укажува дека постои мала шанса детето да го донесе вирусот во Србија. Шансите се уште пониски ако земеме предвид дека предуслов е дека детето при пристигнувањето мора да биде целосно здраво. Сепак, тој не ја исклучува можноста дека со почетокот на работата на градинката, нема да има „опашка“ од епидемијата.

Во однос на отворање на градинките во Србија, д-р Георгиос Константинидис вели дека првиот предуслов е сите деца да влезат во градинка целосно здрави, вториот услов е дека тие мора да бидат мали групи, не поголеми од 7, односно пет до седум деца. Според него заштитна маска не треба да носат деца на возраст од 3 до 5 години. Носењето маска е можно кај деца дури по 6 години.

Тој објаснува дека децата до 5 години не треба да носат маски, затоа што во нивната игра и начин на живот, маската претставува извор на инфекции. Според него не треба да се очекува децата да се придржуваат кон носење маски, туку ќе ги соблечат, ќе ги остават, ќе ги спуштат врз одредени предмети, а потоа таа маска, ако има вирус некаде на површината, всушност ќе , бидете само извор на инфекција. Значи, децата не треба да носат маски во градинките, тоа треба да имаат наставниците. Исто така, на децата треба да им се измере температурата на влезот, да проверат дали им тече носот кога ќе пристигнат, и да им измерат температура уште еднаш за време на нивниот престој.

д-р Георгиос Константинидис потсетува дека просториите мора да бидат целосно дезинфицирани, почисти од вообичаеното. Тој посочува дека децата ќе бидат изложени на одреден ризик од инфекција дома, особено затоа што родителите одат на работа, кои ќе имаат контакти. Според Константинидис проблемите кај децата се изразуваат и во форма на слабост, треска, кашлица и евентуално затнат нос. Тој вели дека дијарејата може да се појави и кај децата, што не е особено изразено, додека пневмонијата се јавува многу поретко.

Тој додава дека очекува педијатрите да имаат повеќе работа со отворањето на градинките во Србија.

Подготвил:А.Н.