дома Живот Социјална политика  Дали луѓето кои страдаат од белодробни заболувања и имаат корона може да...

 Дали луѓето кои страдаат од белодробни заболувања и имаат корона може да постат?

231

Доколку имате белодробно заболување или ковид 19, постот е можен, но само под одредени услови Многумина веруваат дека православниот пост како начин на јадење може да има корисен ефект врз некои белодробни заболувања, особено ако менито е богато со овошје и зеленчук. Лекарите исто така делумно се согласуваат дека одредена растителна храна може да биде корисна кога станува збор за лекување на белодробни заболувања, но тие исто така предупредуваат дека најтешките пациенти, сепак, не треба да постат повеќе од неколку дена, па дури и само еден ден. Слични препораки се однесуваат на пациенти со корона болест кај кои вирусот корона предизвика пневмонија.

Полесен пост во времето на короната
Кога станува збор за постот во време на корона, и свештенството и лекарите се едногласни – постојат правила на построг и поблаг пост за немоќните и сериозно болните. Во случаи на корона придружена со силна пневмонија, треба да се воздржува од пост или да се практикува полесен пост со многу овошје, зеленчук и риба за пократок период. За пациенти со полесна форма на корона, се препорачува, како и за хронични пациенти со бели дробови, доколку се чувствуваат добро и немаат треска, да постат ако сакаат. Нутриционистите истакнуваат дека витамин Д може да има недостаток за време на постот, што според некои непотврдени теории штити и од корона. Совет е да јадете риба или да земате додатоци на тој витамин.

Докторите тврдат дека заболувањата на белите дробови не може да се третираат со одредена диета.
Сето тоа во врска со употребата на храна е шпекулација. Луѓето со белодробни заболувања имаат потреба од урамнотежена исхрана за организмот да функционира добро. Сега постојат многу современи теории, како што се макробиотичките, кои немаат никаква научна потврда. Нема магичен лек кога станува збор за болести на белите дробови, докторите советуваат за зајакнување на имунитетот е да се јаде храна од регионот каде што сте родени. Пулмолозите додаваат дека е забележано дека козјото млеко добро влијае на белите дробови, но исто така истакнуваат дека ова тврдење е непознато и за науката.

На белодробните заболувања најмногу влијаат пушењето, потоа загадувањето на воздухот, а не одредени видови храна. За козјото млеко не се знае многу, но се покажа дека е добар лек за некои белодробни заболувања, секако не и за луѓето кои се алергични на лактоза .

Каде што има кози, нема туберкулоза
Позната е изреката – „каде има кози, нема туберкулоза“, што говори дека козјото млеко се користи уште од појавата на туберкулоза, која во еден период од нашето минато беше синоним за смрт. Сепак, нема стручно истражување што ќе ја потврди оваа приказна. Кога станува збор за болести на белите дробови и постот, треба да се направи поделба. Хроничните пациенти со белите дробови, на пример, можат да постат како и сите други луѓе, бидејќи оваа болест е променлива и понекогаш овие пациенти се чувствуваат одлично. Лекарите предупредуваат дека треба да бидете особено внимателни ако имате малигни состојби и хронично опструктивно белодробно заболување (ХОББ).
Кога станува збор за ХОББ, што главно ја погодува постарата популација, треба да се внимава. Овие пациенти треба да добијат доволно енергија преку храната. За нив, најмалата физичка активност, што се сведува на одење од 100 метри или дури само еден туш, може да биде многу напорно, а ако сакаат, можат да постат, но не само со вода.

Со рак на белите дробови постот само за неколку дена
Според официјалните податоци, дури 16 лица заболуваат од рак на белите дробови секој ден. Малигните клетки сериозно го напаѓаат телото, рамнотежата е важна, ако  прашате: „Дали овие пациенти можат да постат?“, докторите советуваат: ако сакате постете во среда или петок или еден ден во неделата, но не и целиот пост.

Престани да пушиш
Сите експерти се согласуваат за една работа – ќе решите многу респираторни проблеми ако престанете да пушите. Нутриционистите го издвојуваат православниот пост како лек за некои болести, но исто така предупредуваат дека нездравата посна диета заснована на голема количина компири, бели пецива, пржена храна и преработени џемови не е патот до здравјето.                    Ал.Н.