Сатурацијата го означува нивото на кислород во крвта. Колку е поголема заситеноста, толку повеќе кислород е присутен во крвта, а потоа повеќе кислород се доставува до нашето ткиво.

Познато е дека за време на корона инфекција , размената на гасови во белите дробови е нарушена и не се внесува доволно кислород во крвта. Поради тоа, метаболизмот е нарушен, клетките лачат голема количина штетни материи, а тоа го нарушува и функционирањето на организмот. Ако не се преземат итни мерки за време на хипоксија (недостаток на кислород во крвта) и не обезбедите снабдување со кислород вештачки, тоа може да предизвика неповратно оштетување на телото, а во некои случаи ова доведува до трагичен исход.

Обично, самото лице чувствува дека му недостасува кислород во телото (отежнато дишење, напади на астма, затегнатост во градите, итн.).

– Сепак, со коронавирус, некои пациенти имаат таканаречена тивка или „среќна хипоксија“. Ова е феномен во кој пациентите со критично ниска сатурација не се гушат и се чувствуваат релативно добро. Во исто време, пациентот ги развива сите опасни последици од хипоксија, а на лицето итно му е потребна медицинска помош – забележува руската лекарка Олга Морозова.

Пулсен оксиметар за откривање на првите симптоми
Можно е да се идентификува тивка или „среќна хипоксија“ со помош на пулсен оксиметар. Уредот е лесен за употреба, треба да го ставите на прстот за да го измерите нивото на сатурација, а самите резултати се лесни за толкување. Нормалните вредности на сатурација се помеѓу 94-100%.
93% е прв степен на респираторна инсуфициенција, лицето веќе треба да побараат медицинска помош.
Утврдувањето на нивото на сатурација на крвта со кислород е едноставен и неинвазивен метод (кој не вклучува пенетрација во телото).

– Затоа, ако имате пулсен оксиметар дома, можете да го мерите нивото на кислород во крвта колку што е потребно и ако сакате секој ден – вели д-р Олга Морозова.

Денес, многу мобилни телефони и повеќето паметни часовници имаат оксиметрична функција, но овие резултати во повеќето случаи не се сигурни. Морозова вели дека експериментите покажале дека ваквите уреди не се точни, па затоа не можат да се поистоветуваат со медицински помагала.

– Екипите за брза помош се опремени со пулсни оксиметри. Но, не треба да ги повикувате само за да проверите дали сè е во ред со вашата сатурација, особено денес во време кога медицинскиот систем е пренатрупан. Повеќето пациенти со вирус на корона за време на хипоксија манифестираат класични симптоми на недостаток на кислород – вели д-р Морозова.

Во време кога нема итни случаи како што е респираторна пандемија, на луѓето им се препорачува да ја проверат нивната сатурација најмалку еднаш или двапати годишно, особено во случаи кога страдаат од хронично белодробно заболување, кога се препорачува почесто.    Ал.Н.