Авионот “Боинг 787-9 Дримлајнер” на австралиската авиокомпанија “Квантас” (Qantas) со 200 патници и 16 члена на екипажот полета од Перт во 18:50 часот pо локално време и 17 часа подоцна слета на лондонскиот аеродром “Хитроу “.
Растојанието меѓу двата града е 14.500 км.
Летовите меѓу Австралија и Велика Британија досега траеа четири дена и вклучуваа седум застанувања.
За да се намали непријатноста на долгиот лет, авионот е опремен со специјални системи за подобрување на квалитетот на воздухот и намалување на нивото на бучава.