Ако вашето бебе рано ги направи првите чекори, на што веројатно ќе сте многу горди, според едно ново истражување, најверојатно ќе бидете многу горди на тоа и во иднина. Една студија објавена во списанието Педијатрија се вели дека бебињата чии моторни вештини (индексирање, стоење, одење) се развиени рано – имаат поголема шанса за успех во животот.
“Нашите наоди се во согласност со претходното истражување, кое покажа дека возраста на која детето почнува да оди и почнува да застанува е индикатор за подобра меморија на детето”, вели авторот на студијата, д-р Акгар Гасабијан. Како дел од истражувањето, тим на научници проучувале 600 извештаи за мајките на родени деца помеѓу 2008 и 2010 година. Мајките евидентирале кога нивните деца са за прв пат седнале без поддршка, заползеле или застанале самостојно на нозе.
Истражувачите нашле врска помеѓу возраста на која првпат застанале бебињата и нивните когнитивни способности на возраст од четири години. На пример, повеќето бебиња застанале сами на 9 месеци, но според студијата, оние кои не стоеле сами до 11 месеци – имале полоши резултати на возраст од четири години.
“Можноста да се идентификува секое одложување во развојот во раното детство е многу важно. Раната интервенција во голема мера може да помогне и да го подобри понатамошниот развој на детето”, смета д-р Гасабијан.
Сепак, истражувањето не покажува совршена застапеност. На пример, кога станува збор за близнаци, резултатите се малку посложени. “Клучни индикатори на подоцнежен развој за близнаците се гестациската старост и тежината при раѓањето”, вели д-р Гасабијан.

Со оглед на ова, јасно е дека потребни се понатамошни истражувања за да се утврди дали моторните вештини навистина може да ги предвидат когнитивните способности подоцна во животот и дали се пренесува оваа врска во позрелите години.