Валентина Ѓоргиевска Парго, акредитиран новинар на Евровизија 2021

Се ближи датумот на одржување на Евровизија 2021,18, 20 и 22 мај 2021 година Ротердам, Холандија.

Вечерва е ноќ за таканаречениот син или „Тиркизен тепих“ на кој ќе парадираат настапувачите и нивните екипи.

Како мерка на претпазливост, делегациите од Романија и Малта сега нема да учествуваат во настанот „Тиркизен тепих “, по два претходно пријавени позитивни тестови на КОВИД-19, како и другите делегации кои престојуваат во истиот хотел. Сите уметници учесници добија PCR тест вчера (сабота 15 мај) во рамките на подготовките за нивното појавување на тепихот. Сите членови на малтешката и романската делегација, исто така, сега ќе бидат подложени на дополнителен тест за ПЦР.

Како дополнителна мерка за безбедност, сите делегации кои сè уште присуствуваат на тепихот вечерва ќе пристигнат индивидуално во приватен превоз.

Изборот за песна на Евровизија 2021 година се одржува оваа година со целосна поддршка и помош од холандските власти. Нивна примарна цел е да направат целосно КОВИД 19 безбеден настан, а здравјето и благосостојбата на сите што учествуваат, работат на настанот или во публика е најважен приоритет. Низа строги мерки, вклучувајќи изолација, социјално дистанцирање и редовно тестирање, се наметнати на сите по совет на здравствени работници за да се осигури безбедноста на сите.

– Ние сме длабоко благодарни за поддршката од властите во ова и на сите делегации, членови на екипата, вработените во просториите и изведувачите за нивната подготвена соработка за да се осигураме дека може да се одржи Евровизијата, велат од тимот.