Фото: Shutterstock

И покрај недостатокот на податоци за степенот на имунитет по една доза вакцина против ковид 19, Велика Британија одлучи да ја одложи втората доза со цел да се фокусира на давање на вакцина за коронавирус на што повеќе луѓе. Кога беше објавена веста, научниците во Европа започнаа да дискутираат дали на луѓето треба да им се дава една доза, наместо на две, со оглед на недостигот на вакцини, тешкотиите во заштитата од зимската наезда и рапидно растечкиот број на жртви. Некои научници велат дека единечна доза може да обезбеди доволен имунитет за да се запре ширењето на вирусот, но сè уште нема доволно податоци за да се потврди ова, бидејќи се создадени клинички испитувања на достапни вакцини околу режим на две дози.

Јавното здравје во ризик
Веста дека вакво нешто може да се примени во Соединетите држави не наиде на одобрение од американската Администрација за храна и лекови (ФДА), која ги предупредува здравствените работници дека какви било измени во одобрениот распоред за дозирање на вакцините, кои во моментот се применуваат, ќе го урниса јавното здравство и ќе предизвика поткопување на „историските напори за вакцинација за заштита на населението“ од пандемијата на коронавирусите. Како што е познато, првата и втората доза на вакцина Pfizer-BioNTech беа одобрени за администрација во рок од 21 ден, додека инјекциите на Moderna треба да се примат во рок од 28 дена. Кога се даваат во овие интервали, обете вакцини се, според производителите, ефикасни околу 95 проценти.

Зошто да преземе непотребен ризик
Администрацијата за храна и лекови на САД слушна сугестии дека бројот на ограничени дози на вакцини може да се зголеми ако се преполоват, ако се продолжи времето помеѓу првата и втората доза или со мешање на вакцини за да се имунизираат што е можно повеќе луѓе . ФДА соопшти дека промените се „предвремени и не се цврсто докажани“. Тие исто така наведоа дека за време на клиничкото испитување, истражувачите ги следеле учесниците кои не ги добиле пропишаните дози само „на краток временски период, така што не може да се заклучи ништо дефинитивно за количината или времетраењето на заштитата по единечна доза на вакцина“.

– Ако луѓето навистина не знаат колку ќе ги заштити вакцината, постои потенцијална опасност затоа што можат да претпостават дека се целосно заштитени, но всушност не се, и соодветно на тоа да го променат однесувањето, што би презело непотребен ризик – се вели во соопштението на ФДА.                                 Ал.Н.