Пандемијата на коронавирус создаде нови предизвици за скоро сите и го запре животот како што го знаевме. Како што се приближуваме кон крајот на оваа година, се поставува прашањето како ќе изгледа 2021 година со оглед на тоа што пандемијата на коронавирус не покажува знаци на забавување.

“2021 година за мене е навистина мистерија. Сето тоа е условено од повеќе фактори”, вели Сузан Хасиг, вонреден професор по епидемиологија на Универзитетот во Тулејн.

Следната година може да се одиграат многу различни сценарија, а тие исто така зависат од вакцините и третманите што ќе бидат достапни и од тоа колку граѓаните ќе ги следат упатствата пропишани од здравствените власти.

Неколку американски експерти откриле за „Хафингтон Пост“ како би можела да изгледа борбата против пандемијата во 2021 година.

Откако „Фајзер“ објави прелиминарни податоци, сегашното испитување сугерира дека вакцината на компанијата може да биде 90% ефикасна во спречување на ковид-19. Иако вакцината ќе реши многу проблеми, таа нема веднаш да донесе целосен спас. Ричард Мартинело, директор на медицина за превенција на инфекции на Јејл Њу Хејвен Хелт, истакна дека ќе биде потребно многу време за да се вакцинира целата земја.

“Со повеќето вакцини што се разгледуваат во моментов, ќе бидат потребни две вакцини, со растојание од еден месец. Значи, дури и ако стотици милиони дози станат достапни, ќе поминат месеци за да се вакцинира населението”, рече Мартинело.

Покрај тоа, околу 70% до 80% од популацијата мора да биде имуна на ковид-19 со цел да влијае на ширењето на вирусот во заедниците. Мартинело рече дека ако имаме вакцина ефективна дури 80%, што е многу висока стапка на ефективност, треба да вакцинираме 100% од популацијата за да постигнеме 80% имунитет. Тоа е тешка задача. Потребни се милиони и милиони дози на комплетна, безбедна вакцина. Ситуацијата дополнително ја влошува фактот што некои луѓе се сомневаат во вакцината и се спротивставуваат на вакцинацијата.

Вакцината за возрасни најверојатно ќе биде достапна пред вакцината за деца

Првото испитување на вакцината кај деца на возраст од 12 до 18 години започна кон крајот на октомври и, разбирливо, немаше испитувања за деца под 12-годишна возраст.

Мајкл Леви, вонреден професор по епидемиологија на Медицинскиот факултет на Универзитетот Пенсилванија Перелман, истакна дека вирусот нема да исчезне ако ги вакцинираме само групите за кои мислиме дека моментално ја придвижуваат пандемијата. Тој, исто така, изрази посебна загриженост за ширењето на коронавирусот во училиштата доколку вакцината за деца не е толку брзо достапна како за возрасните.

„Треба да сфатиме како да ги вакцинираме децата затоа што не знаеме дали вирусот ќе исчезне ако самите вакцинираме возрасни или ги штитиме само најстарите и најранливите групи на луѓе“, рече Леви.

Безбедносните мерки како носење маски за лице нема да исчезнат

Во овој момент, знаеме дека носењето маски и физичкото растојание значително го намалуваат ширењето на ковид-19. Мартинело не очекува големи промени во овие препораки за јавно здравје ниту следната година.

Покрај тоа што помагаат да се спречи ширењето на коронавирус, безбедносните мерки како носење маски и физичко растојание, исто така, веројатно ќе го намалат ширењето на грип и други респираторни вируси, рече Мартинело.

„Мислам дека многу долгорочни лекции за тоа како да се заштитите од болести ќе научите овде. Мислам дека ќе видиме некои промени што ќе продолжат и откако ќе имаме ефикасна вакцина “, додаде тој.

“Носењето маски ќе му овозможи на општеството да биде многу поотворено во 2021 година. Носењето маски овозможува отворена економија. Ако користиме маски повеќе, 2021 година ќе изгледа значително поразлично од 2020 година”, рече Хасиг. А.Р.