Бројот на заболени од вирусот надмина 2.467.000 низ целиот свет, со повеќе од 175.759 мртви и 686,198 оздравени.

САД се уште се земја со најмногу заразени – повеќе од 784.200 и починати – повеќе од 41.837. На второ место е Шпанија, каде што бројот на заразени денес надмина 200.000 и сега изнесува 200.210, а не трето место е Италија со околу 181.000 заразени. Следи Франција со 155.243, по што Германија со повеќе од 146.390 заразени.

Но, она околу што најчесто се дебатира е кој е најранлив и кој е „заобиколен“ од овие вируси. Факт е дека мажите, жените и децата се подеднакво заразени со вирусот на корона. Разликата е последиците.

Според предвидувањата на Кристијан Дорстен, главен виролог на берлинската клиника „Чарите“, епидемијата нема да замине со потоплото време. Се проценува дека најранливи ќе продолжат да бидат постарите лица, особено оние со хронични заболувања, на возраст од 65 и повеќе години.
Според анализата спроведена од Светската здравствена организација (СЗО) во Кина, најранливи се постарите лица со срцеви заболувања, крвните садови и вените, дијабетичарите, оние со висок крвен притисок, хронична респираторна болест и малигнитет.

Зошто мажите се поранливи од жените?
Според Wolrdometers, 61.8% од заразените се мажи, а 38.2% се жени, што говори дека  тие имаат поголема веројатност да се заразат со корона вирусот отколку жените. Стапката на смртност кај мажите изнесува 2,8 проценти и кај жените 1,7 проценти. Ситуацијата беше слична во 2003 година за време на епидемијата САРС во Хонг Конг, кога имаше повеќе заболени мажи од жени.

Зошто е тоа така?

Едноставно, жените имаат посилен имунитет благодарение на естрогенот. Овој женски хормон го стимулира имунолошкиот систем и работи силно против инфекции. Од друга страна, машкиот хормон, тестостерон, го блокира имунолошкиот систем.

Покрај тоа, и генетиката игра улога. Германски молекуларен биолог вели дека гените се релевантни за имунолошката состојба на организмот, кои се одговорни за откривање на патогенот и се кодирани на Х-хромозомот. Бидејќи жените имаат два Х-хромозоми, а мажите имаат само еден, јасно е на чија страна е предноста.

Подеднакво важни се разликите во начинот на живот помеѓу мажите и жените. Не е тајна дека мажите честопати живеат понездраво од поубавата на половината. Поголемиот дел од пушачите се мажи, а белите дробови кои се погодени од оваа лоша навика се поподложни на вируси.

И, зошто децата ретко се заразуваат?
Иако првично се сметаше дека децата не можат да бидат заразени со вирусот, практиката покажа дека не е така. Всушност, тие го имаат вирусот, но тие не заболуваат и покажуваат само благи симптоми. Иако сè уште нема научно објаснување зошто е тоа така, лекарите веруваат дека таканаречениот вроден „неспецифичен состав“ делува кај децата.

Заштита од првите вируси се добива веќе во фаза на фетусот, а продолжува со раѓањето и доењето на мајчиното млеко. Оваа “пасивна имунизација” обично е доволна за периодот додека не се развие целосен имунитет кај децата, што се јавува на 10-годишна возраст.

Н.С.