Европскиот комесар за единствен пазар и индустрија, Тиери Бретон, побара од Марк Цукерберг да објасни и „веднаш“ да преземе акција во врска со неодамна откриената голема педофилска група на Инстаграм. Инстаграм дозволил ширење на огромна мрежа на сметки кои промовираат и купуваат материјали за сексуална злоупотреба на деца, според истрагата на „Вол Стрит Журнал“ објавена во средата.

Оваа платформа на социјалната мрежа им овозможува на корисниците да бараат експлицитни хаштагови, а прекршителите на законот да користат алгоритми за препораки за промовирање на нелегални содржини, пишува порталот „Политико“.

„Се чини дека доброволниот код на Мета за заштита на децата не функционира“, објави вчера Бретон на Твитер. „Марк Цукерберг сега мора да објасни и да преземе итна акција“.

Портпаролката на Мета рече дека компанијата има строги политики и технологија за да ги спречи предаторите да контактираат со тинејџери на нејзините платформи. Таа рече дека Мета Тимс срушила 27 мрежи за злоупотреба помеѓу 2020 и 2022 година, додека во јануари оваа година над 490.000 сметки биле оневозможени поради кршење на политиките за безбедност на децата. „Ние континуирано истражуваме начини за активна одбрана од таквото однесување и формиравме внатрешна работна група за да ги испита најновите наводи и веднаш да ги реши“, соопшти компанијата.

Бретон рече дека на оваа тема ќе разговара со Цукерберг во седиштето на Мета на 23 јуни за време на неговата посета на САД. Целта на неговата посета е да утврди како компаниите за социјални медиуми, вклучително и Твитер, се подготвуваат да се усогласат со законот на ЕУ за умереност на содржината, познат како Закон за дигитални услуги (ДСА).

Бретон рече дека Мета ќе мора „да ги демонстрира мерките“ пред Европската комисија по 25 август, кога ДСА ќе почне да се применува на големите технолошки компании. Во спротивно, компанијата може да се соочи со казни до шест отсто од глобалните годишни приходи.

Според законот, платформите мора да се справат со нелегалната содржина и да овозможат децата да се безбедни на платформите. Тие, исто така, ќе треба да го проценат и ограничат придонесот на нивните платформи и алгоритми за големи социјални проблеми како што се ширењето на нелегални содржини и заштитата на малолетниците.

ДСА, исто така, забранува одредени видови насочени реклами на онлајн платформи, како што се оние наменети за деца или кога се користат одредени категории на лични податоци, како што се етничката припадност, политичките ставови и сексуалната ориентација.