Фото Н1

Европската унија ќе ги отвори границите за сите патници кои го завршиле процесот на вакцинација против корона вирусот, пренесува агенцијата АФП. За потсетување, Европската унија признава четири вакцини – „Фајзер“, „Астра Зенека“, „Џонсон и Џонсон“ и „Модерна“.

Лидерите на ЕУ не успеаја да ги завршат преговорите за воведување на дигитални зелени сертификати во вторникот, со што ќе започне да се спроведува планот за витално спасување на претстојната туристичка сезона, но преговорите ќе продолжат во четврток.

Таканаречениот дигитален зелен сертификат ќе биде доказ дека лицето е вакцинирано против ковид-19, дека има негативен резултат од тест или дека ја прележало болеста.

Сертификатот за вакцинација против коронавирус за бесплатно патување ќе важи само за вакцини одобрени од Европската агенција за лекови (ЕМА). Европската комисија неодамна им предложи на земјите-членки да ги ублажат моменталните ограничувања на несуштинското патување за таканаречените државјани на трети земји кои се вакцинирани со вакцини одобрени од ЕМА. А.Р.