epa08539962 Spedali Civili members conduct nasal swabs and Coronavirus tests at the testing Location at Palazzetto della Fiera in Brescia, Italy, 11 July 2020. EPA-EFE/Filippo Venezia

Европската комисија во средата објави дека се договорила да купи ограничена количина ремдесивир, лек против ковид-19, од американскиот производител на лекови „Гилеад“ за да ги задоволи краткорочните потреби на европските пациенти и се надева дека ќе може да порача повеќе подоцна.

Ремдесивир е единствениот лек досега одобрен во ЕУ за употреба против ковид-19, но скоро сите расположиви резерви веќе ги купиле САД.

Европската комисија се согласи да плати 63 милиони евра за да купи доволно дози за лекување на околу 30 000 пациенти, се вели во соопштението.

САД во јуни потпишаа договор со „Гилеад“ за повеќе од 500.000 третмани за лечење, што сочинува најголем дел од производството до септември.

Комисијата соопшти дека набавката ќе ги „реши само тековните потреби“ и додаде дека веќе работи на обезбедување нови дози од октомври.

Се чини дека е платена сума од 2.340 УСД по пациент, за што „Гилеад“ рече дека ќе наплати во побогатите земји.

Врвот на пандемијата со ковид-19 во повеќето европски земји помина, но новиот бран во последниве денови ги натера земјите да ги воведат ограничувањата.

Иако бројот на хоспитализации во Европа е во пораст, тој останува далеку под бројките во март и април, кога многу болници беа преполни. А.Н.