Дигиталните зелени сертификати, кои треба да станат оперативни во Европската унија до почетокот на летото, ќе бидат издадени за сите вакцини против Ковид-19, а државјаните на трети земји исто така ќе можат да ги имаат, беше објавено денес од Брисел.

Европскиот комесар за правда Дидие Рејндерс, во дебатата пред Комитетот за слободи и правда на Европскиот парламент, вели дека главната цел на дигиталните зелени сертификати е да го олеснат слободното движење во ЕУ и да им помогнат на граѓаните да го вратат своето право на бесплатно патување во здравствена- пријателски начин.

“Европската комисија предложи дигиталните зелени сертификати да се прошират на државјани на трети земји кои живеат или легално патуваат во Европската унија. Со текот на времето, европските зелени сертификати треба да станат интероперабилни со меѓународните стандарди. На среден рок, треба да се изврши усогласувањена системот, така што сертификатите издадени од трети земји автоматски се прифаќаат во ЕУ “, рече Рејндерс.

Тој во Европскиот парламент рече дека сите граѓани на ЕУ ќе добијат ист третман кога ќе бидат укинати ограничувањата за патување и дека ќе се издадат сертификати за сите вакцини, без оглед дали се одобрени од ЕМА или не.

„Земјите-членки ќе бидат обврзани да прифаќаат вакцини кои се одобрени на ниво на ЕУ, а ќе можат слободно да ги прифаќаат и сите други вакцини“, вели Рејндерс.

Во Брисел нагласуваат дека дигиталните сертификати не се „пасоши за вакцинација“, туку дека подразбираат три вида на сертификати што ќе бидат издавани во дигитална или хартиена форма и ќе се однесуваат на доказ за вакцинација против Ковид-19, негативен тест или доказ за постоење на антитела.

Се наведува дека сертификатите ќе се издаваат бесплатно, дека планот е да стапат на сила до почетокот на летото и дека ќе бидат суспендирани кога СЗО ќе означи крај на пандемијата.

„Кога пандемијата ќе биде зад нас, нема да има потреба од сертификати, но инструментот кој сега го воведуваме, ќе се задржи во случај да мора повторно да се активира поради нова пандемија“, рече Рејндерс.

Тој рече дека дигиталните сертификати ќе можат да се користат само за слободно движење и дека секоја друга употреба на национално ниво мора да биде законски утврдена, пропорционална и недискриминаторска.

За предлогот на Европската комисија за воведување дигитални зелени сертификати да стапи на сила, треба да биде поддржан во Европскиот парламент и земјите-членки на ЕУ. А.Р.