Фото ЕПА

Во Истра од полноќ е во сила првиот степен на рестрикција на водата, односно забрана за користење на вода за пиење за миење возила, улици, плоштади, јавни и приватни површини, јавни зелени површини, како и за туширање на плажи и базени, со исклучок на пазарите и рибните пазари.

Оваа мерка е донесена на средбата на истарскиот префект со градоначалниците и директорите на водоводот во петокот, бидејќи хидролошката состојба на подрачјето на Истра веќе подолго време не е поволна, а во наредниот период не се очекуваат значителни врнежи од дожд. месец, пренесува „Сеебиз“.

Истарскиот префект Борис Милетиќ ги повика сите граѓани, деловни субјекти и туристи рационално да ја трошат водата за пиење „за да не бидеме принудени да донесуваме уште порестриктивни мерки, се со цел постојано да ги снабдуваме нашите граѓани и гости со вода за пиење“.

Метеоролозите најавуваат дека Хрватска неделава ќе ја зафати нов топлотен бран, па сушата би можела да потрае. Контрола на спроведувањето на мерките за намалување на користењето на водата за пиење ќе вршат комунални редари кои ќе ги пријават забележаните прекршоци до Државниот инспекторат. Државниот инспекторат делумно или целосно ќе ги исклучува прекршителите од водоводот, се додека траат мерките за намалување, се наведува во информацијата.