Премиерот Зоран Заев денеска одржа координативен состанок со заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Фатмир Битиќи, министерот за култура Ирена Стефоска, министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини, министерот за транспорт и врски Благој Боварски и Директор на Македонски железници – Инфраструктура Хари Локвенец, кој ги анализираше наодите од нацрт-извештајот на Реактивната мисија на УНЕСКО за состојбата со природното и културното наследство во регионот на Охрид.

Како што известуваат од Владата, на почетокот на работната средба, премиерот Заев уште еднаш ја потврдил одлуката на Владата за зачувување на статусот на светско наследство на охридскиот регион со цел да се заштити регионот, владеењето на правото и да се подобри квалитетот на животот на граѓаните, земајќи ги предвид реалните ризици и Охридското езеро и неговото природно и културно наследство да се прогласат за загрозено подрачје.

Во врска со ова, премиерот Заев на средбата истакнал дека нацрт-извештајот на УНЕСКО треба да биде прифатен како друг, досега најсилен аларм за состојбата во охридскиот регион и дека постои огромна потреба од највисок степен на ангажираност меѓу сите актери за да се елиминира сите ризици што му се закануваат на Охридското Езеро.

Било истакнато дека Владата ќе инсистира на завршување на процесот за отстранување на сите дивоизградени објекти кои се опасност за охридскиот регион и за таа цел ќе организира иницијативи со градоначалниците на Охрид, Струга и Дебарца, за секоја институција да преземе свои одговорности. како и да се спроведе поништување на сите аспекти на штетните проекти кои се наследство на минатото, како што се, на пример, проектите на Субрата Рој и Владата до 2016 година, jубаништа 1 и 2.

На средбата било истакнато дека Владата ќе преземе сè што е во нејзина надлежност, вклучително и активности за координација со Владата на Албанија за прашања од заеднички интерес за заштита на Охридското Езеро и крајбрежниот појас.

Покрај тоа, во средата беше договорено Владата да ги преземе чекорите за стручно екипирање во најрелевантните институции како што се Охридскиот завод и музеј, Дирекцијата за заштита на културното наследство, Дирекцијата за заштита на животната средина и други институции од областа на заштитата на животната средина. а истото се очекува да го сторат и општините во рамките на нивните надлежности.

На состанокот било договорено да се продолжи со координација меѓу надлежните институции со забрзано темпо и да се обезбеди соодветен одговор на УНЕСКО на алармантниот нацрт-извештај, а откако ќе заврши темелната анализа, сите наоди ќе бидат презентирани пред јавноста од страна на премиерот и сите други релевантни прашања. на јавна функција. А.Н.