Дали сте забележале дека вашето бебе се обидува да се стави во положба на фетусот и дека ги повлече нозете кон градите? Ова може да биде знак дека нешто се случува во неговиот стомак. Откријте зошто бебињата ги повлекуваат нозете до градите и како да им ја олесните непријатноста од гасови.

Гасовите кај бебињата поминуваат низ цревата цел ден, а понекогаш едноставно менувањето на нивната позиција – како што се влечење на нозете кон градите – може да им помогне полесно да се движат.

Сепак, во ретки прилики, повлекувањето на нозете може да биде знак на сериозна медицинска состојба наречена инвагинација, што се јавува кога дел од цревата се повлекуваат. Ова може да го блокира минувањето на храната и да го наруши протокот на крв во областа и може да биде многу сериозно. Според докторите, интусусцепција е најчеста причина за интестинална опструкција кај деца помлади од 3 години, иако причината за повеќето случаи на интусусцепција кај деца е непозната.
Доколку забележите некој од следниве симптоми, ненадеен, гласен плач, повлекување на колената кон градите кога плачат, столица измешана со крв и слуз, нагон на повраќање, чувстви дека имате грутка во абдоменот, летаргија, дијареа, треска – тогаш има поголема можност детето да има интусусцицепција. Некои деца може и да немаат болка, додека други може да имаат само болка, а да немаат други симптоми. Болките во интусусцепција доаѓа на секои 15 до 20 минути. Овие болни епизоди траат подолго и се случуваат почесто со текот на времето.

Што да направите кога бебето ги влече нозете кон градите?
За да го ослободите детето од гасови, обидете се нежно да го фаќате / масирате стомакот на бебето во насока на стрелките на часовникот или да го поставите лицето надолу на колена, нежно движејќи ги нозете за да го масираат стомакот. Можете исто така да се обидете да го „ослободите“ бебето ако го држите исправено по хранењето.

Кога треба да појдете на лекар?
Во повеќето случаи, бебето ги влече нозете едноставно за да  ја олесни болката од гасовите и ќе помине (заедно со заминување на гасовите). Меѓутоа, ако болките се јавуваат на неколку минути и плачењето станува се погласно и подолго, и ако има други симптоми како што се треска, повраќање или крвава и слузава столица, треба веднаш да се јават на лекар, кој може да ја дијагностицира појавата и да предложи третман.