Спанаќот како зеленчук богат со антиоксиданти традиционално се смета за здрава храна за деца. Легендата вткаена околу стриповите и цртаните филмови за морнарот Попај ги натера родителите да им раскажуваат на своите деца дека ќе бидат посилни од спанаќот. Иако приказната е многу претерана, во спанаќот има навистина железо, но не во толкава мера. Сепак, не треба да започнувате да консумирате спанаќ премногу рано.

Избегнувајте спанаќ во првите 12 месеци
Не постои јасно ограничување на возраста на која децата не треба да им се дава спанаќ, но лекарите обично препорачуваат овој вид храна да се воведе по првата година од животот. За малите бебиња, особено оние помлади од три месеци, цврстата храна може да предизвика голем број проблеми, а зеленчукот богат со нитрати, како што е спанаќот, може да доведе до анемија. Зеленчукот зема нитрати од почвата, и додека подготвуваме храна, невозможно е да се одреди нивното ниво дома, исто како што е невозможно целосно да се измие со вода. Овие соединенија реагираат со хемоглобин и го претвораат во метемоглобин, кој исто така содржи кислород, но не го остава на ткивата. Така, крвта на бебето не се снабдува со доволно кислород и се јавува анемија.

Симптоми на вишок нитрат
Симптомите на прекумерно внесување на нитрати кај бебињата може да вклучуваат сина кожа околу носот, усните и ноктите, замор и отежнато дишење. Кај возрасните, но и кај постарите деца, вакви проблеми не се јавуваат затоа што црвените крвни клетки содржат ензими кои можат да го претворат метемоглобинот во хемоглобин, додека кај малите бебиња овие ензими не се доволни. Нивното производство почнува да расте помеѓу третиот и шестиот месец од животот. Третиот месец е точно границата до која Американската академија за педијатрија советува да се избегнува спанаќ, како и друга храна богата со нитрати како моркови, цвекло и зелка. Во 2005 година, академијата објави совети за подготовка на храна за бебиња дома, предлагајќи да почекате до шестиот месец со цврста храна и, доколку се користи зеленчук, да обрнете внимание дали е свежа бидејќи ќе содржи помалку нитрат.

Водата од бунари не е за деца
Труењето со нитрати е најголем ризик за оние кои пијат контаминирана вода, што првенствено се однесува на вода од бунари, бидејќи концентрацијата на овие соединенија се проверува во водата од јавните системи за водоснабдување. Луѓето кои користат бунарска вода се препорачува да ја носат на анализа еднаш годишно. Американската академија за педијатрија предлага децата да се дојат до возраст од шест месеци и да не им се дава вода, нагласувајќи дека мајчиното млеко не може да доведе до труење со нитрати дури и кога таа пие загадена вода.     Ал.Н.