Д-р Олга Ершова, заменик-главен лекар на рускиот епидемиолошки центар „Н.Н. Бурденко “, нагласува дека употребата на антисептици после миење со сапун може да биде опасна по здравјето, пренесува aif.ru.

Говорејќи на едукативната конференција организирана од болницата Елизабетанска во Санкт Петербург, таа истакна дека целта на хигиената на рацете не е да ги направи стерилни, туку да ја отстрани вишокот нечистотија и да ја намали концентрацијата на микробите на ниво безбедно за луѓето.

Таа исто така забележа дека за време на пандемија, многумина користат антисептици на секој начин, а понекогаш ги користат дури и откако ќе ги измијат рацете со вода и сапун. Според Ершова, здравствените работници кои честопати го прават тоа брзо развиваат контактен дерматитис, чии последици можат да бидат толку сериозни што лекар или медицинска сестра понекогаш треба да земат боледување за да се опорават.

Потврдено е дека истовремената употреба на сапун и антисептици агресивно влијае на липидниот слој на кожата. Липидите се неопходни за здрава кожа: тие ја формираат нејзината заштитна бариера и ја врзуваат влагата. Кога нема липиди, кожата може да стане сува и груба. Како резултат, луѓето кои мијат раце, а потоа користат раствор што содржи алкохол почнуваат да чувствуваат пецкање, што е лош знак.

Кога кожата на рацете станува премногу болна, луѓето почнуваат да избегнуваат миење на рацете, што може да биде голем проблем за време на пандемија. За да се избегнат ваквите последици, Ершова препорачува одвојување на процедурите: не користете антисептик пред или после миење на рацете. Таа истакна дека антисептикот треба да содржи не само алкохол, туку и супстанции што ја прават кожата влажна. Ал.Н.