Текст и фотографии: Наташа Доковска

Во Кенија сум била повеќепати, но последниов месец имав вистинска можност да го почуствувам ритамот на граѓаните на еден од најинтересните африкански метрополи. Најроби, градот со срце кое пулсира 24 часа во ритмот на современиот живот, скриен меѓу бетонските ѓумбири и збунетите улички, крие вистинско богатство – а тоа е неговата недопрена природа. Додека се губам во градскиот метеж и низ големиот број на престижни шопинг центри, ми се навражаат силуетите на природата што се исцртува во далечината. Но, дозволете ми да ве водам ниа едно патување на откривање на природната убавина на Најроби.

Најроби ја носи титулата на единствениот град во светот со свој национален парк во неговото срце. Зад оградата на овој парк, веќе ве пречекува светот на саваната. Широките простори, засадени со акација, се дом на грациозните животни на Африка. Звуците на дивите животни ја пробиваат тишината – гласовите на лавовите, тркотот на гепардите, и гракањето на гривастите зебри. Единственоста на овој парк е во тоа што гледаме во овие прекрасни животни во иста линија со поглед кон највисоките згради на градот.

Националниот парк во срцето на Најроби, кој патем е и еден од најмалите НП во државата, како и НП околу езерото Накуру стојат како светилници на природното наследство на Кенија, нудејќи прибежиште на разновидна дива природа и неверојатни пејзажи. Во оваа репортажа, ќе се обидам да ги претставам овие две исконски дестинации, загребувајќи во нивната богата разноликост и напорите за нивна заштита.

Авантурата започнува во Националниот парк Најроби, уникатна ограничена територија за дива природа, сместен само на чекор од бурниот капитал на Кенија. Како што влегуваме во паркот, нè пречекуваат разновидни савански рамнини испреплетени со багремови дрвја, наспроти позадината на хоризонтот на Најроби. И покрај неговата близина до урбаниот живот, паркот останува витално засолниште за плејадата диви животни.


Нашиот сафари ван, со темпераментниот водич Давид, полека го преминува нерамниот терен додека надоаѓаме со нетрпение до знаци на живот. Пред да се измине долго време, се среќаваме со големото стадо африкански жирафи кои грациозно се движат низ тревните платоа. Високите жирафи грицкаат лисја од багрем, додека зебрите и дивите свињи мирно пасат во близина. Националниот парк Најроби може да се пофали и со импресивна низа на предатори, вклучувајќи лавови, леопарди и гепарди, додавајќи елемент на возбуда во нашата средба со дивиот свет. Сепак, највозбудлив дел беше средбата со крокодилот Џими, кој живеејќи во исто езеро со колонијата нилски коњи приреди шоѕ за љубопитните авантуристи. На моменти, не верувајќи дека е жив и дека е вештачки поставен да ги мами љуботните погледи на љубителите на сафари, крокодилот си ја покажа својата вештина кога на око му застана невината птица…


Покрај неговите терестријални жители, паркот е и рај за љубителите на птици, со повеќе од 400 видови на птици запишани во неговите лексикони. Од шарени пчели до мајсторски африкански рибарски орлови, небото е полно со птичија активност, обезбедувајќи зачудувачки спектакл за посетителите.


Но, природата во Најроби не е само ограничена во границите на паркот. Зелените оази, пак, се шират низ целиот град. Парковите и градините овозможуваат здивот што остава трага на дивите животни, додека насоките и булеварите со дрва ширум градот пружаат природни тунели на мир и спокој. Реките што ги пречекуваат градот и езерата што го обколуваат креирале природни соби за водни животни и врвови за релаксација за локалните жители.

Во целост, Најроби е повеќе од град – тоа е вистинска кохезија на природата и човековата приспособливост. Во овој град, можеме да го дишеме свежиот воздух на природата и да го доживееме прекрасното поврзување на урбаниот и природниот свет. Колоритот на секојдневието, урбаниот живот и симбиозота со природата, го прават Најроби да биде една од посакуваните дестинации за вистиските љубители на авантурите.

Игра на фламингата

Оставајќи го Националниот парк Најроби зад себе, ги насочуваме своите погледи кон Локалитетот Накуру, познат по своите блескави води и живописни популации на фламинзи. Додека се приближуваме до езерото, воздухот е исполнет со кафкава музика на илјадници фламинзи, нивните розови нијанси го бојат брегот во величествено прикажување на природна убавина.
Осмелувајќи се повеќе, тргнуваме на сафари со чама, лебдеејќи низ мирните води на езерото Накуру. Покрај бреговите, забележуваме многу птици, вклучувајќи пеликани, чапји и корморани, секој додавајќи на платното на биодиверизитетоѕ што процветува во овој акватичен екосистем.

Но можеби најиконичниот приказ на Локалитетот Накуру се неговите стада на фламинзи, кои се собираат во мелниците за да се хранат со обилните алги. Со сонцето кое почнува да заоѓа, небото се претвора во палета од огнени нијанси, фрлајќи нереална светлина врз езерото и неговите перни обитатели.
Нашиот пат низ Националниот парк Најроби и Локалитетот Накуру беше доказ за природниот баланс на Кенија и значењето на напорите за заштита за неговото чување. Кенијците со цел да избгенат корупција одлучиле велзот во сите национални паркови и заштитеи подрачја да с еодвива со купување влезница преку националниот портал е-ситизен, пари во кеш не се примаат ни под разно/ Може со часови д аостанеш пред велзот на еден еден од НП ако не успееш на време да си платиш влезница. Од саваните исполнети со дива природа до пречистите води населени со фламинзи, овие две дестинации нудат поглед во богатата ризница на животот што процветува во границите на Кенија. Како посетители, нашата одговорност е да ги цениме и заштитиме овие природни богатства за идните генерации.