Четворица министри од италијанската левоцентристичка влада потпишаа декрет за воспоставување нова национална авиокомпанија во услови на очекувано спасување на државата од загубената Алиталија, јавија ДПА.

„Повторното основање е првиот чекор кон создавање високо квалитетна транспортна компанија која е конкурентна на меѓународниот пазар“, рече синоќa претставник на италијанското министерство за финансии. Ова беше „камен-темелник на заживување на италијанскиот воздушен сообраќај“, се додава во соопштението.
Алиталија последен пат оствари профит во 2002 година, а од мај 2017 година е под административно управување од државата.

Вчера беа именувани и клучни менаџери за новата авиокомпанија. Имаат рок од 30 дена да подготват нов деловен план, кој мора да биде одобрен од Европската комисија одговорна за политиката на ЕУ за државна помош.

Италијанската министерка за транспорт Паола Де Микели рече дека планот ќе има петгодишна перспектива и ќе има за цел да избегне значителен пад без загуба на работни места и флотата од повеќе од 100 авиони во споредба со 113 во моментот. Де Микели го спомена името „ИТАлиана“ на Фејсбук за новиот оператор, додека медиумите се обложуваат на „Алиталија Ита“.

Владата појасни дека авиокомпанијата со доминантно учество на државата ќе биде само привремено решение.

Ал.Н.