Примероците за коронавирус на четири Бугари се позитивни. Ова беше потврдено со тестовите направени во Националната лабораторија за референци. Резултатот беше објавен на брифинг за вонредни состојби во Националниот оперативен штаб во утрово.

Во првите минути од неделата, Главниот штаб за операции објави дека 75-годишна жена од Габрово и 27-годишен маж од Плевен се заразени со COVID-19. Тие веќе неколку дена се хоспитализирани со акутни респираторни заболувања и нивната состојба е веќе добра.

Нивните примероци од коронавирус беа земени во двете локални болници. Откако биле позитивни, тие биле испратени во Софија, каде биле потврдени резултатите.

Од Плевен, испратени се вкупно 24 примероци за контакт пациенти, а од Габрово – 46 примероци на лица кои комуницирале со тамошниот пациент. Еден од овие примероци од двата града, исто така, даде позитивен резултат. Вториот пациент во Плевен е 61-годишен маж од одделот што го сместил првиот заразен пациент. Во Габрово, позитивен тест за коронавирус даде жена од персоналот на локалната болница.
Постапката за воспоставување точки за контакт со другите двајца пациенти е веќе во тек, рече генерал-мајор Венцислав Мутафчииски, шеф на Воената медицинска академија (ММА).

„Денес, 20 нови примероци се доставени во ММА“, рече генерал-мајор Мутафчиски објаснувајќи дека како дознаваат со кои пациенти заразените имале контакт, така ги мобилизираат и им прават анализа на крвта.

Тој исто така рече дека сомнителните пациенти ќе бидат пренесени во установи за лекување со специјализирани амбулантни возила, кои потоа ќе бидат темелно дезинфицирани. На медицинските тимови им е обезбедена заштитна облека. Во моментот, на пациентите во карантините им се обезбедуваат добри услови за живеење – нивните соби имаат телевизори и интернет, објасни генерал-мајор Мутафчиски.

Тој исто така рече дека одморот кој им беше даден на учениците поради ширењето на сезонскиот грип ќе биде продолжен само доколку бројот на заболени од грип Б продолжува да расте. Посебни мерки во овој поглед ќе бидат препорачани само за Плевен и Габрово.

А.Н.