Најново истражување откри некои многу интересни работи за омилената напивка.

Секојдневна консумација на какао напиток ја намалува крутоста на артериите кај жените во постменопауза и ризикот од срцев удар, се вели во најновото јапонско истражување, пренесува „Дневни аваз“.

Во истражувањето во текот на три месеци учествувале 26 жени во постменопауза.

Резултатите покажале дека испитаниците имале значително намалување на брзината на зачестеност на валунзи, што значи дека дошло до намалување на крутоста на артериите на централниот и периферниот регион.

Се покажало дека количината на какао напиток е далеку поважна од честотата на консумирање.