Меѓу фотографиите што ги имате на вашиот профил на Фејсбук, има многу спомени кои дефинитивно би сакале да ги чувате трајно, а во време на изолација и ограничено движење, добро е времето да го искористите корисно, па меѓу другото да ги средите вашите фотографии.

Многу корисници на Фејсбук кои објавуваат фотографии на своите профили секој ден, веројатно веќе објавиле стотици или илјадници слики на нив низ годините.

Обично, меѓу нив има многу спомени и смешни слики, но и многу спомени од летни одмори и важни настани, кои дефинитивно би сакале да ги чувате трајно, во случај, од која било причина, нешто ви се случи на вашиот профил

Постои едноставно решение за тоа, кое со само неколку кликања ви овозможува да префрлувате фотографии на сметка на Google или Google Photos.

Пред да започнете, проверете дали имате доволно слободен простор на вашиот Гугл диск, потсетува ЗДнет. За да префрлите фотографиите и видеата од Фејсбук на вашата сметка на Гугл, треба да ги отворите Поставките во горниот десен агол на екранот и да ги изберете Вашите информации за Фејсбук (Вашите информации на Фејсбук).

Од понудените опции, изберете „Пренесете копија на вашите фотографии или видеа“.

Кога ќе кликнете на „Преглед“, од вас ќе биде побарано да изберете дестинација каде што можете да ја зачувате (т.е. резервна копија) на содржината.

Во моментов, само Google Photos може да се избере како дестинација. Откако ќе ја проверите вашата дестинација, ќе треба да изберете дали сакате да префрлувате фотографии или видеа.

Исто така треба да ја проверите вашата сметка и да ја внесете лозинката на Фејсбук за да овозможите пренесување на содржина. Конечно, треба да го потврдите преносот на податоци и ќе започне копирањето на содржината.

Кога трансферот ќе заврши, Фејсбук ќе ви испрати известување.

Н.Д.