Деновиве кога корона вирусот стана сериозна закана за голем дел од Европа, а посебно по карантонот воведен во Северна Италија, најавата за затворањето на границите на Франција со над 1000 зараени и ширењето на вирусот во Грција, едно од најпоставуваните прашања е како да го разликувате коронавирусот од грипoт?

Според информациите споделени од експертите на СЗО, коронавирусот длабоко го напаѓа ткивото на белите дробови. Првите симптоми се кашлица и треска. Инфицираните луѓе имаат чувство дека немаат воздух. Коронавирусот ги напаѓа алвеолите и ја нарушува размената на воздух. Затоа, пациентите се лекуваат со испорака на кислород. Сепак, тоа нема веднаш да ве стресе и да ве крене многу високо, како што би се случило при зараза со грип. Новиот кинески вирус не предизвикува болка, нема течење на носот и е без болки во мускулите

Периодот на инкубација кај двете болести. е различен. Ако имате контакт со пациент со грип, за еден или два дена ќе се чувствуваме лошо. Додека ако сте имале контакт со лице заразено со коронавирус, може да поминат и 6,12 или 14 дена до првиот симптом.