Се повеќе и повеќе луѓе имаат проблеми со рацете заради честата употреба на средства за дезинфекција. Иритираната кожа, црвенилото и чешањето се најчести поплаки. Како можеме да се заштитиме од коронавирусот, но и да ја заштитиме нашата кожа?

Експертите советуваат да ги миеме рацете често со сапун! Се препорачува да ги плакнеме добро за да ги измиеме сите микроби меѓу прстите, а тоа треба да трае најмалку 20 секунди за оптимална дезинфекција на рацете.

Експертите велат дека ако се набљудува при ултравиолетова светлина, колку подолго ги триеме рацете, толку поизвесно е дека формулата со сапун ќе ги отстрани вирусите што се лепат на рацете. Но, кога треба да ставиме дезинфекција, тоа создава проблем, имено сушење на кожата.

Д-р Ајлин Шеф забележува дека кожата на раце кои често користат средства за дезинфекција е испукана и црвена. Според неа, препаратите што ги користиме за да се заштитиме од коронавирусот ја сушат кожата на рацете и ја пробиваат површинската заштитна бариера.

„Влагата внатре брзо излегува и предизвикува се повеќе пациенти во текот на минатиот месец да се жалат на сувост и чешање, што доведува до егзема на рацете.
Лекарите не советуваат да користиме меки сапуни, како што се бебе сапун, млака вода, како и да нанесуваме крем.“, објаснува д-р Ајлин Бос.

Излегува дека ракавиците исто така може да предизвикаат проблеми и алергии. Д-р Ајлин Шеф ги советува луѓето да не поминуваат повеќе од половина час со нив.

„Ги советувам почесто да ги заменуваат затоа што долгото носење на ракавиците предизвикува прекумерно потење, што го нарушува горниот слој на епидермисот и дозволува бактериите да се навлегуваат длабоко“, објаснува дерматологот.

Мора да се внимава и со заштитните маски бидејќи тие можат да предизвикаат осип и дерматитис, предупредува д-р Пеф и препорачува  да се менуваат на три часа.

Н.С.