Пациентите заразени со вирусот „Ковид-19“, кои се во добра општа состојба, имаат можност да се лекуваат дома, што вклучува спроведување на мерки за изолација и пропишан медицински надзор.

Многумина се прашуваат што точно треба да направат доколку некок од нивното домаќинство е во само изолација поради сомневање дека е заразен од коронарен вирус, поради поблаги симптоми.

Еве неколку мерки што треба да се преземат ако некој во вашиот дом е во задолжителна самоизолација:

Останете во куќата во карантин следните две недели
Првиот човек што ќе покаже симптоми на вирусот корона во домаќинството мора да остане во изолација наредните седум дена. Меѓутоа, за другите членови на домаќинството, тоа значи дека тие не смеат да го напуштат својот дом наредните 14 дена за да бидат сигурни дека болеста не им е пренесена.

Чувствителните членови на семејството треба да се изолираат колку што е можно повеќе од болното лице
Ако ја имате оваа опција, најдобро е да ги преместите најстарите членови на семејството и оние со постојни медицински состојби надвор од станот каде што болното лице престојува некое време. Ако ја немате оваа опција, обезбедете болното лице да нема контакт со лицето под ризик.

Направете „болна соба“
Ако некој во вашето домаќинство има симптоми на вирусот корона, треба да се одвои од останатите членови со престој само во една просторија. Просторијата треба редовно да се вентилира и лицето треба да ја напушта просторијата само кога е потребно. Болен поединец треба да носи маска секој пат кога ќе го користи тоалетот и кујната што ги користат другите членови на домаќинството.

Дезинфицирајте ги површините во станот редовно
Користете агенси за хлор, алкохол, водород при дезинфекција на домашната површина. Редовно чистете ги површините кои често се допираат, како што се рачките на вратите, далечинскиот управувач, мобилните телефони, работните места. Ова е особено важно ако имате постара личност во вашето семејство на која му е потребна максимална заштита.

Не ги делите меѓусебе предмети во станот
Не делете садови, чаши, чаши, крпи, постелнина за домаќинства. Измијте ги темелно откако ќе ги користите овие предмети.

Грижа за болните
Бидете сигурни дека лицето кое е болно пие доволно течност и одмара колку што е можно повеќе. Лекови, како што е парацетамол, можат да помогнат во олеснување на симптомите. За повеќето луѓе, симптомите траат неколку дена и исчезнуваат по една недела.

Побарајте помош
Ако сте дома и страдате од вирус, побарајте помош за достава храна и лекови од пријатели, соседи или роднини. Можете исто така да нарачате храна преку Интернет.

Н.С.