„Роботи убијци е “оружје за терор“, што го користат терористите и непријателските држави против цивилното население. За разлика од луѓето војници, тие ќе следат било какви наредби…”, вели Тоби Волш, професор по вештачка интелигенција на Универзитетот во Нов Јужен Велс, Австралија.

“Ова ќе биде оружје за масовно уништување. Еден програмер и 3D печатач може да го направи она што претходно го правеше армија луѓе. Тие ќе индустријализираат војна, менувајќи ја брзината и времетраењето на тоа како можеме да се бориме. Тие ќе можат да убиваат 24/7 и ќе убиваат побрзо отколку што луѓето можат да дејствуваат за да се одбранат “.

Овој викенд владите се состанаа во ОН во Женева по петти пат за да разговараат за тоа дали и како да се регулираат смртоносните автономни системи за оружје. Познати како роботи убијци, овие бродови, тенкови, авиони и оружје со помош на АИ може да се борат во војните во иднината без каква била човечка интервенција.

Кампањата за спречување роботи убијци, повикува на превентивна забрана на истите, бидејќи прозорецот со можностите за веродостојна превентивна акција брзо се затвора и трката за вооружување веќе е во полн замав.

“Во 2015 година, предупредивме дека ќе има трка за вооружување со цел да се развие смртоносно автономно оружје”, вели Волш. “Можеме да видиме дека трката започнала. Во секој театар на војна – во воздух, на море, под морето и на копно – постојат прототипи на автономно оружје во развој. ”

Пред состанокот во Женева, претставници на САД тврдат дека наместо да се обидуваат да “стигматизираат или забранат” закони, иновациите треба да бидат охрабрени и дека користењето на технологијата всушност би можела да го намали ризикот од цивилни жртви во војна. Експертите, сепак, стравуваат дека системите нема да бидат во можност да разликуваат борци и цивили и да делуваат пропорционално на заканата.

Франција и Германија се обвинети дека се оддалечуваат од строгите правила на активистите кои велат дека Европа треба да ја води забраната на овој вид на оружје. Група неврзани држави, предводени од Венецуела, повикуваат на преговори за нов меѓународен закон за регулирање или забрана на убијци-роботи. Групата бара генерален договор од државите дека “целото оружје, вклучувајќи ги и оние со автономни функции, мора да остане под директна контрола и надзор на луѓето во секое време.”

Погледнете го првиот анимиран филм на Кампањата за забрана на роботи војници преку кој активистите кажуваат за што точно станува збор: